Με διαδικασίες κατεπείγοντος και αυτό το νομοσχέδιο «σκούπα»

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου –όπου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό- μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ώστε να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Μαΐου, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να το έχουμε ψηφίσει -εφόσον η Βουλή

παραμένει κλειστή το Πάσχα- μέχρι την επόμενη Κυριακή».

Αύριο η συνάντηση με Βενιζέλο, Κουβέλη

Αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει για το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις και να συζητηθεί και αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ζητά να περιληφθούν στο νομοσχέδιο μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη στην Βουλή με την διαδικασία του Κατεπείγοντος: Ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα που περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, όπως συμφωνήθηκαν με την τρόικα στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο σκούπα πέρα από τις προβλέψεις για απολύσεις και διαθεσιμότητα, κινητικότητα στο δημόσιο, θα περιλαμβάνει και τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης.

Θα προβλέπει την σε 48 δόσεις εξόφληση των οφειλών που έχουν τα νοικοκυριά σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Θα καθορίζει τους όρους που θα επιβληθεί το «νέο» για το 2013 μειωμένο χαράτσι ακινήτων.

Επίσης, θα περάσουν και οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των δανείων των προς τις τράπεζες με τετραετή περίοδο χάριτος.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την ενίσχυση αρμοδιοτήτων Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ένας νέος γύρος απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών, αλλά και παρεμβάσεις στο μεταφορικό έργο, όπως και η ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο νομοσχέδιο σκούπα θα περιλαμβάνεται και το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. ενώ παράλληλα προωθούνται τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» των δόσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ανακεφαλαιοποίηση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί έως την Κυριακή των Βαΐων για να προλάβει ανοικτή τη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να είναι τα πάντα έτοιμα, πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group την Μεγάλη Δευτέρα προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το επόμενο ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 13-14 Μαίου οπότε και αναμένεται να ανάψει “πράσινο φως” για την δόση των 4,8 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, αλλά και η συνεδρίαση του ΔΝΤ το β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από Ταμείο.

Στόχος βεβαίως να υπάρχουν τα χρήματα για να εξοφληθούν ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαίου.

Όσο για τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτά –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– θα αποδεσμεύονται σταδιακά όταν χρειάζονται.

Εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του αναθεωρημένου Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα, τα νέα «ορόσημα» για την αξιολόγηση του Ιουνίου, αλλά και την δέσμευση για υποκατάσταση μέτρων όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση, στα καύσιμα και ενδεχομένως στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων με άλλες παρεμβάσεις ίσης ή μεγαλύτερης απόδοσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα