Με «αστερίσκους» ο προϋπολογισμός, με e-mail η διαπραγμάτευση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η τρόικα έχει βάλει στην άκρη τις απαιτήσεις της για μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, διαμηνύουν και μετά από αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων από το υπουργείο Οικονομικών και όπως τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη

βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις». Ο δρόμος όμως των διαβουλεύσεων είναι ακόμη μακρύς και μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή δήλωνε πως δεν είναι σίγουρη « 100% για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Όπως και να έχει παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στους δύο νέους γύρους διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τριμερούς, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντική. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η τριμερής αποδέχεται πως ο προϋπολογισμός «δεν είναι κείμενο εκτός τόπου και χρόνου», αλλά πρόσθετε: «Κάθε κείμενο προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχθεί ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια της χρονιάς. Ομως, επί της κυβερνήσεως αυτής, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας:
- «Προσγειώνουν» την πρόβλεψη για επιπλέον έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά είχε εκτιμήσει όφελος 381 εκατ. ευρώ.
– «Αποδομούν» την προσδοκία για σημαντική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 700 εκατ. ευρώ, χάρη στη βελτίωση της οικονομίας την επόμενη χρονιά, αποδεχόμενοι μόλις 120-150 εκατ. ευρώ.
– Αναγνωρίζουν δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ από το πακέτο μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει πρόσθετους φόρους σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία και περικοπές δαπανών, βάσει ήδη ψηφισθέντων μέτρων. Οι άμεσοι φόροι αναμένονται αυξημένοι κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, ενώ οι πρωτογενές δαπάνες μειωμένες κατά 2,5-2,7 δισ. ευρώ. Ολα τα παραπάνω στόχο έχουν να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Για το 2013 ο προϋπολογισμός αναμένεται να ανεβάσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από τα 344 εκατ. ευρώ, που προβλεπόταν στο προσχέδιο του Οκτωβρίου, σε επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς οι επικεφαλής της αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, με προοπτική επανόδου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα