Με αιχμές και «ανοίγματα» η ομιλία Βενιζέλου

16:17 1/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Από την εισήγησή του δεν έλειψαν τα βέλη κατά πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα αναζητούν στέγη σε άλλα κόμματα, αλλά και κατά όσων επιθυμούσαν κακό αποτέλεσμα για την Ελιά.

«Βρισκόμαστε τώρα έχοντας στο μυαλό μας μια πιο ώριμη εκτίμηση για αυτό που συνέβη στην χώρα, για το σημείο που βρισκόμαστε, για τις μεγάλες ανοικτές προκλήσεις», είπε στην εισήγησή του, υποστηρίζοντας πως η Ελιά είναι η «έμπρακτη κεντροαριστερά», όχι των ατέρμονων ζυμώσεων αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώνα, με αποτέλεσμα

πλέον, μια και δοκιμάστηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Μιλώντας για την «σημαντική προστιθέμενη αξία» και το «κεκτημένο» της Ελιάς, ο κ.Βενιζέλος στάθηκε στο ήθος της συνεργασίας, «χωρίς ηγεμονισμούς, με αμοιβαίο σεβασμό, με αίσθηση των μεγεθών». Επισημαίνοντας ότι στις σχέσεις της Ελιάς με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα ή αντίφαση, εξέφρασε την χαρά του γιατί αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, για την ιστορική διαδρομή του, τον σημερινό του ρόλο στη Βουλή και την κυβέρνηση, άνθρωποι χωρίς ιστορικά βάρη, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό του τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ», όπως είπε, στρέφοντας τα βέλη του κατά πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν αναζητώντας στέγη αλλού. Όσο για την Ελιά, υποστήριξε ότι λειτούργησε ως ανοικτή πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς, με το αποτέλεσμα μεν να μην είναι αυτό στο οποίο αρκούνται, αλλά χαρακτηρίζοντας το 8% ως ένα ποσοστό ανάγκης σε έκτακτες συνθήκες και «θετική ανατροπή σε σχέση με προβλέψεις, κατάρες και κρυφές επιθυμίες που υπήρξαν στον χώρο μας».

Ο κ.Βενιζέλος επέμεινε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς είναι αυτό που διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα και την σταθερή πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση, δίνοντας στην χώρα τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη τελική εθνική διαπραγμάτευση, για την οποία επέμεινε πως πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικού συνταγματικού τόξου. Επιτέθηκε δε και στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας και πάλι πως το αποτέλεσμα της Ελιάς ήταν αυτό που οδήγησε σε ‘τραγική ήττα’ την πολιτική της εφόδου του λαϊκισμού και του ετερόκλητου, όπως είπε, αντιμνημονιακού τυχοδιωκτισμού. Το ίδιο αποτέλεσμα υποστήριξε ότι αποσαφήνισε την κατάσταση στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, με την αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ να τιμωρείται από όσους την εξέφρασαν. «Η αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, από το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, μία αποστασιοποίηση χωρίς ήθος, αλλά η πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του χθες ή του προχθές απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά», είπε, βάζοντας στο στόχαστρό του ευθέως τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς πάντως να την κατονομάσει.

Υποστηρίζοντας ότι «μένουμε σταθεροί της ευρύτατης συσπείρωσης, χωρίς αποκλεισμούς», με τον καθένα από τους συμμετέχοντες να εκφράζει τον εαυτό του, τη διαδρομή και την εκλογική του επιρροή, αλλά και με σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα και τα σχήματα, υποστήριξε ότι «με το ζόρι δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς». «Πρέπει να το επιθυμεί», είπε, προσθέτοντας όμως ότι και πάλι δεν αρκεί ούτε η δήλωση αυτοτοποθέτησης στον χώρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν δηλώνει ότι έχει σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», είπε, χαρακτηρίζοντας περίεργο να λυπούνται κάποιοι που το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013 διασφαλίζοντας την σταθερή πορεία της χώρας, για να φλερτάρει με τον ρόλο της «θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» και το ίδιο περίεργο να λυπούνται που η Ελιά πήρε το περιορισμένο 8% και έχει δύο ευρωβουλευτές και δεν πήρε 1% χωρίς εκπροσώπηση στην ευρωβουλή.

Μιλώντας για τα κριτήρια και τους στόχους της Δημοκρατικής Παράταξης, υποστήριξε ότι είναι οφθαλμοφανή. «Είναι σημαντικό για την κεντροαριστερά της ευθύνης να λεέι ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σταθερά και να μη διακινδυνευθεί η πορεία της για λόγους τεχνητούς, δήθεν θεσμικούς», είπε, τονίζοντας την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς της ευθύνης να συμπράξουν ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ικανός να ενώσει την χώρα έτσι ώστε και η Βουλή να μη διαλυθεί και η χώρα να μη διακόψει την πορεία της στην τελική φάση της εξόδου από την κρίση. «Ο στόχος μας είναι προφανής, όπως και ο στενός εκλογικός στόχος, γιατί η κεντροαριστερά της ευθύνης είναι ο τρίτος πόλος και εκλογικά αυτός που μπορεί και πρέπει να ξανασπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από την Χρυσή Αυγή, είναι πολύ καθαρό», είπε, θέτοντας ως κριτήρια την προοδευτική υπευθυνότητα και την δημοκρατική αξιοπρέπεια και προγραμματική εγκυρότητα ενός σύγχρονου προοδευτικού λόγου και ανεβάζοντας τον πήχη στο να γίνει η Δημοκρατική Παράταξη τουλάχιστον τρίτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές.

Χαρακτήρισε μάλιστα γελοία την συζήτηση περί ηγεσίας, δεδομένων των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την χώρα, τους πολίτες και την παράταξη. Σε προσωπικό τόνο μάλιστα υποστήριξε ότι η όλη συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για τον ίδιο, τη διαδρομή και τις δύσκολες επιλογές που έχει κάνει και το κόστος που έχει αναλάβει. «Αλλά αυτά έχουμε χρόνο μπροστά μας να τα λύσουμε αν επιτρέψει η τύχη και ο Θεός», είπε με νόημα , προσθέτοντας πως «δεν ήμουν εκεί, βάραγαν στον αέρα»… Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι αξιολογείται από όλους γιατί αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι αξιολογεί και αυτός…

Χαρακτήρισε την Ελιά ως την πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Θέτοντας θέμα θεσμικής ευθύνης σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πορείας της χώρας για την έξοδο από την κρίση, τέλος, υποστήριξε ότι «δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων», αφού «δεν μασάει κανείς πια», όπως είπε.

Υποστηρίζοντας πάντως πως δεν μπορούν να αγνοήσουν τις επιλογές του λαού, παραδέχθηκε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του Ποταμιού στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας θετική την επιλογή του να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών στο ΕΚ καθώς και τη στάση του υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του ΠτΔ. Παρατήρησε πάντως ότι δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό του λόγο και την ταυτότητά του. Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό ούτε για την εσωτερική της κρίση, αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό, αλλά αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία σε κάθε βουλευτή του πολιτικού και κοινωνικού χώρου». Σημείωσε άλλωστε ότι ο διάλογος για την κεντροαριστερά δεν είναι οργανωτικού ή αυτοαναφορικού χαρακτήρα και πως τώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα