Με άδεια χέρια πάει ο Στουρνάρας στο Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το πρωί της Τρίτης, η τρόικα φερόταν από πηγές του υπουργείου Οικονομικών να είχε βγάλει εισιτήρια αναχώρησης από την Αθήνα. Το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών στην αρχή της οποίας παρέστη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης

το κλίμα που μετέφεραν πηγές του υπουργείου ήταν ότι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει ως την Παρασκευή…
Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και σε δεύτερο χρόνο η δόση των 6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα «παίξει» με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις εξόφλησης ομολόγων εντός του Μαΐου.

Η επόμενη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι προγραμματισμένο για τις 13 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 5,6 δισ ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών.
Το βασικό “αγκάθι” παραμένει το Δημόσιο, καθώς η Τρόικα αναμένει τις διευκρινίσεις του Α. Μανιτάκη, ενώ πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η απαίτηση για 5.500 απολύσεις εντός του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης.

Σε εκκρεμότητα είναι, όμως και ο νέος Φόρος Ακινήτων και συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, καθώς όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο».

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα