Μαθητευόμενοι μάγοι; Υποκινούμενοι; Ή λάθος πληροφορίες;

Η τρόικα -λέει- απαιτεί να «σπάσει» εδώ και τώρα η απαγόρευση των πλειστηριασμών και το απαιτεί και με όχι και τόσο κομψό τρόπο: «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους», ήταν -ξανά… λέει- η τοποθέτηση των πιστωτών όταν τους θέσαμε το ζήτημα της προστασίας των αδυνάμων… Μάλιστα… Ας υποθέσουμε ότι περνάει το δικό τους. Πλήρης απελευθέρωση! Τι επιτυγχάνουν; Θέλουν να ρίξουν και άλλο τις τιμές στην αγορά των ακινήτων; Εντάξει. Αφού περάσουν οι σκόπελοι των πρώτων πλειστηριασμών

(όπου η τιμή εκκίνησης ορίζεται στην αντικειμενική αξία, υψηλότερη σήμερα από την εμπορική) θα πιεστούν πράγματι οι τιμές στην αγορά. Ωραία. Μια χαρά θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους.. Τα ακίνητα πλέον θα πωλούνται για ένα «κομμάτι ψωμί». Μόνον που οι φόροι θα παραμείνουν ίδιοι. Ο νέος αγοραστής θα αντέχει να τους πληρώνει κανονικά; Και ας πούμε ότι το σχέδιό τους πετυχαίνει και οι υποψήφιοι αγοραστές κουτσά – στραβά θα μπορούν να πληρώνουν τους δυσβάστακτους φόρους, πόσο μάλλον όταν η μεταβίβαση θα τους έχει κοστίσει φθηνά. Πόσο σίγουροι είναι εκεί στην τρόικα πως οι τράπεζες, έπειτα από αρκετά χρόνια με «παγωμένους» πλειστηριασμούς, θα βγάλουν μαζικά στο σφυρί τα ακίνητα που θα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους; Τους έχει πει κανείς ότι εάν βγουν σε πλειστηριασμό τα υποθηκευμένα σπίτια θα αναγκαστούν οι τράπεζες να εγγράψουν ζημιές με αυτές τις αξίες στην αγορά; Και ότι αν προκύψουν κατ΄αυτό τον τρόπο νέες ζημιές πάνω στις ήδη υπάρχουσες ζημιές θα αναγκάσει τους ίδιους τους πιστωτές να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν;

Και πάμε και στο άλλο: Επιμένουν λέει και για την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων. Έξυπνο και αυτό! Σε μια αγορά όπου -σύμφωνα με σχετική μελέτη- σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση που ξεπερνάει τον ένα μήνα, υπάρχει και μια δεξαμενή ανέργων που ξεπερνά τα 1 εκατ. 300.000 άτομα θέλουν και απελευθέρωση των απολύσεων.

Τι διαρθρωτική μεταρρύθμιση και αυτή: έχουμε κρατήσει θεσμικά τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά τον κάνουμε μια ζούγκλα.. Παρτ- τάιμερ, μισθοί 300 και 400 ευρώ, ωράρια λάστιχο, μαύρη εργασία ή απλήρωτη εργασία. Γιατί; Για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές. Μάλιστα. Γιατί βρε παλικάρια; Θα πληρώνουν εκείνοι τους φόρους για να λειτουργήσει το Κράτος; Γιατί όταν έχει μισθούς 300 και 400 ευρώ.. και εξαθλιωμένους πολίτες.. Και φόρους δεν έχει. Άρα. Ούτε κράτος θέλετε να υφίσταται. Ή έχετε την διάθεση να βγάζετε πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, εσαεί..

Με τέτοιες απαιτήσεις που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και απειλούν με ένα νέο σπιράλ ύφεσης την οικονομία ή έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που δεν σκαμπάζουν από τα βασικά οικονομικά ή τους κατευθύνουν συγκεκριμένα συμφέροντα ή έχουν λάθος πληροφόρηση από την ελληνική πλευρά για την κατάσταση στην χώρα. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα