«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Προκαλεί εκ νέου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς κατά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν επανέφερε θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στη συνάντησή τους που έγινε στα Σκόπια, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε : «ετοιμότητα για τη συνέχιση

των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα δύναται για συνομιλίες και για λήψη απόφασης».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό. Ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995» » αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του.

Ο Γκρούεφσκι επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. «Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι έως στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε, επίσης, ετοιμότητα «για απευθείας συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με συναδέλφους από την Ελλάδα προς όφελος της προώθησης του διαλόγου και της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα όμως προκαλεί θέτοντας εκ νέου θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε και στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προηγουμένως, ο γγ του ΟΗΕ κατά την ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί «επιτακτική ανάγκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα