Μάχη στήθος με στήθος στη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση,

Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, αυξάνεται η πιθανότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, ιδίως εάν οι φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).
Βάσει των ερευνών οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 30% του εκλογικού σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα