«Μαχαίρι» στη διαφθορά με… μπόνους καταγγελίας

11:58 2/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Εκ των έσω προσπαθεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα, εισάγοντας στην Ελλάδα τον θεσμό του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας«Καθημερινή της Κυριακής», η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης με την οποία θα παρέχεται προστασία και κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που

θα προβαίνουν στην καταγγελία πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Η εισηγητική έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρει ότι κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος.

Στους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα.

Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών.

Keywords
Τυχαία Θέματα