Μ. Κοππά: Περισσότερη Ευρώπη και στην εξωτερική πολιτική

«Η κρίση στο νότο της Μεσογείου, η συριακή καταστροφή, η αλλαγή του κέντρου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς το νότιο Ειρηνικό δημιουργούν μια πίεση στην ΕΕ, να αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί» σημειώνει η κ. Κοππά, επισημαίνοντας πως: «μόνο με κοινή, συντονισμένη και συλλογική δράση μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα».

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στο διεθνές σκηνικό, την ιδία ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει

την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Σε αυτό το σταυροδρόμι πρέπει η Ένωση να αποσαφηνίσει αν θα διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί στη διεθνή σκηνή ή θα παραμείνει παρατηρητής.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική, εργαλείο αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων ενός κόσμου που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οφείλουμε όμως να καταλάβουμε ότι μόνο με κοινή, συντονισμένη και συλλογική δράση μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Σε αυτό η Υπηρεσία εξωτερικής Δράσης έχει κεντρικό ρόλο. Ξέρουμε πλέον τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις της. Πρέπει να την καταστήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματική ώστε να μπορέσει με διαφάνεια και λογοδοσία να εκπληρώσει την αποστολή της: για μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική που εκπροσωπεί συνολικά της Ένωση και εμποδίζει την επανεθνικοποίηση της εξωτερικής πολίτικης.

Η κρίση στο νότο της Μεσογείου, η συριακή καταστροφή, η αλλαγή του κέντρου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς το νότιο Ειρηνικό δημιουργούν μια πίεση στην ΕΕ, να αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί.

Είναι απαραίτητο λοιπόν η Ένωση να ορίσει με σαφήνεια την εξωτερικούς της στόχους. Οι αλλαγές που έχει φέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος των θεσμικών οργάνων. Αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε αρκετές φορές ειδικά στις περιόδους κρίσεων.

Η Συνθήκη δίνει στο Κοινοβούλιο σημαντικές δυνατότητες στον έλεγχο και την αξιολόγηση της εξωτερικής δράσης. Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει, όσον αφορά τη διάχυση της πληροφορίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα δε, ακόμα περισσότερο από ποτέ μια και μια μεγάλη μερίδα πολιτών ζει σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας σε αρκετές χώρες της Ένωσης και θεωρεί ότι τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν την αφορούν άμεσα.

Σε δύσκολες ώρες σαν τη σημερινή απαιτούνται σαφείς και αυστηρές προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να είμαστε με την ίδια ένταση παντού. Με λιγότερους πόρους καλούμαστε να κάνουμε περισσότερα και κυρίως να στείλουμε ένα σαφές και καθαρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις που να εκφράζει τις αρχές και αξίες μας. Η γειτονιά μας, Ανατολικά, Νότια καθώς και οι χώρες της διεύρυνσης πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Και αυτό, κρατώντας πάντα ως βασικό κριτήριο και άξονα κάθε δράσης και πολιτικής στον εξωτερικό τομέα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά και χωρίς εκπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε, και εδώ, περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα