Μ. Κοππά: Έμφαση στην κοινωνική διάσταση της διεύρυνσης της ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσδώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνική διάσταση της διεύρυνσης και να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες καθόλη τη διάρκεια της αναγκαίας οικονομικής προσαρμογής τους. Τα συνδικάτα πρέπει να βοηθηθούν από την Ένωση, προκειμένου να μπορέσουν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε από το Βελιγράδι η επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεύρυνση, Μαριλένα Κοππά.

Η

κα Κοππά έλαβε μέρος στην 6η συνάντηση του Δικτύου Συνδικάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στο Βελιγράδι στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2012. Μέλη του Δικτύου είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Σερβία, τη Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση για την κατάσταση των οικονομιών και των συνδικάτων των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της Ευρωζώνης να δώσει πειστική οριστική απάντηση, όλες οι οικονομίες των χωρών της περιοχής δέχονται ισχυρές πιέσεις. Τα ήδη υπάρχοντα δομικά προβλήματα έχουν επιδεινωθεί, η παραοικονομία έχει επεκταθεί, και η ανεργία έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Τα κοινωνικά δικαιώματα δέχονται επίθεση και πρέπει να προστατευτούν. Κοινές δράσεις και συντονισμός μεταξύ των συνδικάτων σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απολύτως επιβεβλημένες.

Το Δίκτυο αποφάσισε την επεξεργασία κοινής πλατφόρμας δράσεων και τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου (www.sindikati.net) για την προβολή της κοινής αυτής προσπάθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα