ΛΥΓΙΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

08:00 8/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Σύννεφα στην τρικομματική κυβέρνηση από το σκληρό πακέτο μέτρων. Διαφωνία Κουβέλη για εργασιακή εφεδρεία και σύγκρουση με Στουρνάρα. «Δεν αλλάζει η γραμμή» διαμηνύει το Μαξίμου.

Το πρώτο και ίσως καθοριστικό τεστ για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος αποτελούν τα μέτρα του νέου μεσοπρόθεσμου ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων

ευρώ. «Τα νούμερα δεν βγαίνουν, συζητούμε τα πάντα» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Από το ίδιο τραπέζι δεν αποσύρθηκαν ποτέ μέτρα όπως η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο τομέα, η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, η οριζόντια περικοπή συντάξεων.

Άλλωστε, όπως αναγνώρισε χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κ. Παπούλια ο Γ. Στουρνάρας, περίπου 4,5 δισ μέτρων παραμένουν «ανοικτά» και, προφανώς, οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ κακών σεναρίων.

Το βάρος αυτό κλυδωνίζει ήδη το κυβερνητικό σκάφος καθώς μετά την αντιπαράθεση ΒενιζέλουΣτουρνάρα, προ εβδομάδος, χθες ήταν η σειρά του κ. Φώτη Κουβέλη να επιτεθεί στον υπουργό Οικονομικών. Αιτία οι διαρροές στον τύπο περί εφεδρείας, τις οποίες ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «χρέωσε» στον κ. Στουρνάρα, αλλά και όσα ο τελευταίος είπε δημοσίως στο Προεδρικό Μέγαρο και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Προς αποφυγή νέας σκληρής αντιπαράθεσης, υπήρξε παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος πάντως μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον υπουργό. Προς τούτο, άλλωστε, πηγές του Μαξίμου διεμήνυαν χθες πως οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν αποδεχθεί την ανάγκη εξεύρεσης των 11,6 δισεκατομμυρίων και προσέθεταν πως «η σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού δεν αλλάζει». Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί το απόγευμα σήμερα, 16:00, στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου σε σύσκεψη με το επιτελείο να ενημερωθεί για τη λίστα των μέτρων και, επί της ουσίας, να σηματοδοτήσει τη στήριξή του στον υπουργό.

Η τελική επιλογή θα γίνει μετά το Δεκαπενταύγουστο, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τα εναλλακτικά σενάρια από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τις περικοπές, προκειμένου στο τέλος ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση να επιλέξουν τα… «λιγότερο επαχθή».

Το ερώτημα, ωστόσο, ειδικά μετά τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Κουβέλη που απέκλεισε να στηρίξει ένα μέτρο «φιάσκο» όπως η εφεδρεία, παραμένει: Θα φθάσει ενιαίος ο κυβερνητικός συνασπισμός στην έγκριση των μέτρων και, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, αυτά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή;

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα