Λιτότητα, νοικοκύρεμα ή χαλάρωση

Οι δηλώσεις Μπαρόζο και Σουλτς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Εχθές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε συνέδριο του Think Tank Dialog, o Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αν και υπεραμύνθηκε αυτής της πολιτικής, διευκρίνισε ότι δεν επαρκεί εάν δεν υπάρχει παράλληλα κι ένα μίνιμουμ συναίνεσης από την πολιτική και την κοινωνία. Οι θέσεις Μπαρόζο προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό της καγκελαρίου, η οποία σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης

του βιβλίου με την βιογραφία της απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το περιεχόμενό τους. «Η συνεχής κατηγορία ότι ασκώ πολιτική λιτότητας είναι λανθασμένη, άδικη και πνευματικά αναξιόπιστη. Στην πραγματικότητα το αντικείμενο συζήτησης είναι πόσα νέα χρέη επιτρέπεται να κάνουμε, 3, 4, 5, ή 6%. Εκείνο που παλαιότερα αποκαλούσαμε νοικοκύρεμα, τώρα με λάβαρο τη λέξη “λιτότητα”, το χτυπάμε και το δυσφημούμε».

Λίγο αργότερα σε δείπνο που παρέθεσε η εφημερίδα Handelsblatt σε αναγνώστες της και σε πιο ήρεμο ύφος η ΄Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε: «Όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο. Δεν απαιτούμε ότι οι χώρες πρέπει να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους μηχανισμούς διάσωσης χρειάστηκε να τους δημιουργήσουμε, επειδή κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμα υπερέβαινε το 13%».

Σύμφωνα με την dw, στο Βερολίνο κυκλοφορεί η εντύπωση ότι αυτή την εικόνα την καλλιεργεί η σοσιαλιστική Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, που ελπίζει ενδόμυχα σε κυβερνητική αλλαγή για να βρει στα δικά του δημοσιονομικά προβλήματα περισσότερη κατανόηση στους Σοσιαλδημοκράτες, εάν βεβαίως επικρατήσουν.

Οι απόψεις διίστανται…

«Χωρίς προοπτική ανάπτυξης, χωρίς ένα τέλος στη δύσκολη περίοδο, το οποίο να είναι ορατό για τους λαούς που πλήττονται, αυτή η πολιτική κατευθύνεται προς τον τοίχο και θα το αισθανθούμε ακόμη και στην Γερμανία», προειδοποιεί ο κ. Σουλτς με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Die Welt».

Από την πλευρά του, το μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας Λαρς Φελντ τάσσεται υπέρ της αντίθετης άποψης, υποστηρίζοντας ότι, εάν υπάρξει απόκλιση από την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα επανέλθουν και θα ενισχυθούν οι αμφιβολίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία αυτής της πολιτικής και των υπερχρεωμένων χωρών». Ανάλογη άποψη εκφράζει, μιλώντας στην εφημερίδα, ο συνάδελφός του οικονομολόγος Κριστόφ Σμιντ, ο οποίος τονίζει ότι, όσο κάποιες χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους μόνο με ευρωπαϊκή βοήθεια, μια πιο αργή προσαρμογή θα αποσταθεροποιούσε μακροπρόθεσμα την ευρωζώνη.

Ο δε επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ Γκάι Ράιντερ, μιλώντας στην «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνει την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και ζητά αλλαγή πορείας, με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα