Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του Ε9

Η διορία εκπνέει σήμερα και αφορά τους φορολογούμενους που θα πρέπει να συμπληρώσουν τον πίνακα 1 του εντύπου Ε9.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβληθούν μόνο οι δηλώσεις Ε9 για τα οικόπεδα και κτίσματα (εντός σχεδίου). Όσοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων θα πρέπει να το πράξουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Στο νέο έντυπο Ε9 έχουν προστεθεί πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υπόχρεοι.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία αυτά είναι:

1.Ο 12 ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου

(ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
3. Η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
4. Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.
5. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
6. Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.
7. Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.
8. Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.
Επίσης Στο έντυπο Ε9 και συγκεκριμένα στις «Σημειώσεις φορολογούμενου» του Ε9 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:
-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
-Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα