Κυβέρνηση Ιανός από Σαμαρά – Βενιζέλο

Ο Ιανός ήταν, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ο Θεός όλων των μεταβάσεων. Εξ ού και διπρόσωπος.

Και η χθεσινή κυβέρνηση που ανακοίνωσαν, μετά από μακρά κυοφορία, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι μια κυβέρνηση σε μετάβαση.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η ταυτόχρονη παρουσία των Γκίκα Χαρδούβελη και Αργύρη Ντινόπουλου ή του Γεράσιμου Γιακουμάτου στο νέο σχήμα.

Με

την επιλογή ενός νέου... Στουρνάρα, οι Σαμαράς και Βενιζέλος έστειλαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το ΔΝΤ σαφές μήνυμα συνέπειας ως προς την ασκούμενη πολιτική. Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος δύο Πρωθυπουργών (Σημίτη και Παπαδήμου) αλλά και εκ των στελεχών που ασχολήθηκαν με το ύψος του... χρέους που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι γνωστός στο εξωτερικό και η παρουσία του στο Υπουργείο Οικονομικών συνιστά συνέχεια στη σχέση συνεννόησης που είχε οικοδομηθεί την τελευταία διετία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Ο κ. Χαρδούβελης, επιπλέον, ασχολήθηκε με το PSI επί Παπαδήμου και, συνεπώς, έχει όλο το απαραίτητο υπόβαθρο προκειμένου να πάρει αμέσως τη σκυτάλη. Με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα Ελλάδος και το υπόλοιπο επιτελείο ως έχει (από τους Σταϊκούρα και Μαυραγάνη μέχρι τους Λαζαρίδη και Παπασταύρου) η Αθήνα, υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη, μοιάζει έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και αύριο διαπραγματεύσεις με την τρόικα!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτή καθεαυτή η παρουσία Χαρδούβελη στο υπουργείο συνιστά και επιβεβαίωση των μικρών περιθωρίων για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιώσεις στο καθεστώς ρύθμισης οφειλών αλλά μέχρις εκεί. Άλλωστε, τη «συνέχεια» των παρεμβάσεων σηματοδοτεί και η παραμονή των Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Βρούτση στα υπουργεία τους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που η επιλογή Χαρδούβελη στέλνει αυτό το σαφές μήνυμα, οι υπόλοιπες επιλογές εμφανίζονται κόντρα.

Ο Άδ. Γεωργιάδης απομακρύνεται αφού υλοποίησε το σύνολο του έργου που του ανατέθηκε, με το επιχείρημα των εκρηκτικών του σχέσεων με τους συνδικαλιστές στο χώρο της υγείας. Ο ομόσταυλος Μ. Βορίδης που τον διαδέχεται, δεν έχει περιθώριο να ακυρώσει όσα έγιναν αλλά θα επιδιώξει να αμβλύνει την ένταση που κοστίζει πολιτικά και εκλογικά στην κυβέρνηση.

Η «επιστράτευση», εξάλλου, στελεχών όπως οι Αργύρης Ντινόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Κατερίνα Παπακώστα – κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταφερθεί με έμφαση εναντίον της ασκούμενης πολιτικής και, παλαιότερα, προσωπικά κατά του νυν υπουργού Οικονομικών – συνιστά επίσης «κόντρα» μήνυμα προς την επιλογή Χαρδούβελη. Με ηχηρή παρουσία στους τηλεοπτικούς δέκτες, οι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί θα επιδιώξουν να προσεταιρισθούν ξανά τη γαλάζια βάση. Είναι αυτό εφικτό με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική; Μένει να αποδειχθεί...

Keywords
Τυχαία Θέματα