Κύπρος:Αλλάζει στάση η τρόικα για το κούρεμα των καταθέσεων

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο κ. Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν υποτίμησε καθόλου τον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών.

«Πιστεύω

ότι ήταν μια κακή ιδέα, αλλά μας την επέβαλαν» είπε και πρόσθεσε: «Σε σύγκριση με το πολύ μεγαλύτερο κούρεμα, ήταν ηπιότερο και για την Κύπρο και για την ευρωζώνη».

Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και πρώην διοικητή της ΚΤ, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «παρέσυραν οι σύμβουλοί του».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ , κατά πόσο θα έπρεπε για λόγους πολιτικής ευθιξίας να είχε υποβάλει την παραίτηση του, επειδή διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει κούρεμα, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Γιατί; Διαβεβαίωνα ότι ήταν πολύ κακή ιδέα και έπρεπε να το αποφύγουμε με κάθε θυσία».

Ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο αναχωρεί για τη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη νομικών ότι το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» δεν είναι συνταγματικό, απάντησε «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Keywords
Τυχαία Θέματα