ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ S&P

22:40 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Στη μεγάλη έκθεση του κυπριακού συστήματος στην ελληνική οικονομία απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ+ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Άλλωστε αυτό το στοιχείο δίνει και η έκθεση του οίκου.

Το ίδιο επαναλαμβάνουν και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου.

Αυτή είναι η βασική διαπίστωση, η οποία, σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, «απαντά σε όλους εκείνους που θέλουν να αποκρύβουν το βασικό πρόβλημα

που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και τα προβλήματα, ασφαλώς, που είτε ενισχύει είτε προκαλεί αυτό το βασικό θέμα στην κυπριακή οικονομία».

Να θυμίσουμε ότι η Standard & Poor’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία μονάδα, από BB+ σε BB.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα δεχτεί να υπαχθεί σε ένα σχέδιο «διάσωσης» για το τραπεζικό της σύστημα και θέτει ως βασικό σενάριο ότι η Λευκωσία θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο 11 δισ. ευρώ (περίπου 60% του κυπριακού ΑΕΠ).

Παράλληλα, προβλέπει ότι το κρατικό χρέος της Κύπρου θα αυξηθεί πάνω από 12% φέτος και τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας στο 105% του ΑΕΠ το 2013.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αναμένεται πάντως, σύμφωνα με την S&P, να μειωθεί σε 3,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2012 και 2014, από 6,3% το 2011.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά, τέλος, ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και θα παραμείνει στάσιμο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα