Κύπρος: Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου…

Στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλλληλεγγύης προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ύστερα από ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Το ταμείο αυτό αναμένεται να συνεισφέρει στις προσπάθειες εξεύρεσης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 10 δις

ευρώ. “Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία”, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης. Σημειώνει τέλος πως “αν κριθεί αναγκαίο με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω”. Εξερχόμενος πάντως από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως το κούρεμα καταθέσεων δεν παραμένει στο τραπέζι. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με το Ρώσο ομόλογό του. Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. Από την πλευρά του πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της Ευρώπης.

«Οι ως τώρα ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, μου θυμίζουν ταύρο σε υαλοπωλείο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ. Τα περιθώρια στενεύουν, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προειδοποιεί πως τη Δευτέρα κόβει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες. Ήδη καταγράφονται προβλήματα στην οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς, με τις τράπεζες και το χρηματιστήριο να παραμένουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα