Κτίζοντας εμπιστοσύνη

Στο Μαξίμου δεν είχαν ψευδαισθήσεις και, συνεπώς, δεν ανέμεναν τον κ. Σόιμπλε ως… Άγιο Βασίλη, καθώς ήταν σαφές ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να μεταβάλλει στάση έναντι του προγράμματος λιτότητας και του ζητήματος του κουρέματος του ελληνικού χρέους και, μάλιστα, πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Για την κυβέρνηση, η παρουσία Σόιμπλε και όσα είπε συνιστούν

έμπρακτη απόδειξη της διευρυνόμενης εμπιστοσύνης που απολαμβάνει όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και η κυβέρνησή της στο εξωτερικό.

Αν δε η χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού, συνδυασθεί με την άφιξη, το βράδυ του Σαββάτου, στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζέικομπ Λιου, την επίσημη επίσκεψη, την προσεχή εβδομάδα, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και την αποδοχή από την τρόικα, έστω και σε δοκιμαστική περίοδο, της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, δημιουργείται σαφώς – λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά – το υπόβαθρο για την περαιτέρω οικοδόμηση κλίματος αυξημένης εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει πλήρως επικοινωνιακά τη χθεσινή επίσκεψη, θεωρούν ότι το αποτέλεσμα υπήρξε ιδιαιτέρως θετικό δεδομένου ότι ο γερμανός Υπουργός απέκτησε σαφή εικόνα όχι μόνον για την πορεία της οικονομίας αλλά και για την εύθραυστη κοινωνική κατάσταση στη χώρα, δεδομένα που θα είναι κρίσιμα κατά την περίοδο που ακολουθεί και κατά την νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Αυτό, μαζί με τα έμπρακτα δείγματα εμπιστοσύνης με τη συμμετοχή στο Ταμείο Ανάπτυξης και τη δημιουργία περιφερειακής τράπεζας, είναι και τα βασικά οφέλη της συνάντησης. Διότι, η Αθήνα δεν περιμένει χάρες από το Βερολίνο στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ή του κατοχικού δανείου (σ.σ. οι αναφορές Σόιμπλε κατά τη συνέντευξή του στο Σκάι είναι ενδεικτικές) ενώ γνωρίζει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα τεθεί, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα