«Κρυφτούλι» παίζει η τρόικα με την επιστροφή της

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και την νέα βοήθεια, ως και την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Και η Κομισιόν, που «αξιολόγησε» ούτε λίγο- ούτε πολύ ως θετικές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα οι οποίες έκαναν την Κυβέρνηση έξαλλη, φαίνεται πως θέλει

να «φρενάρει» την ζωηρή «κουβέντα» για το ελληνικό πλεόνασμα.

Με φόντο την στάση των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια που κάνουν φύλλο και φτερό κάθε κωδικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –και όχι μόνον- για να πιστοποιήσουν το πώς προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα, η Αθήνα θέλει να «υπερασπιστεί» τα επιτεύγματά της και σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Στουρνάρας ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την τρόικα για αστοχίες, λάθη και αδιάλλακτη στάση.

Όμως το… άλλο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών εξέπληξε αρνητικά την τρόικα, η οποία μετά τον κεραυνό τον οποίο δέχθηκε από τον Έλληνα υπουργό συνέχισε το «σκωτσέζικο ντους» όσον αφορά στην ημερομηνία επιστροφής της στην Ελλάδα.
Νεότερες πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να έρχονται αρχές Μαρτίου στην χώρα μας , παρά το γεγονός ότι η «εμπροσθοφυλακή» είναι ήδη εδώ.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η τρόικα θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους την επόμενη Κυριακή.
Πάντως, η «ατζέντα» με τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένει ανοικτή.
Κεντρικό σημείο τριβής είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν έχουν υλοποιηθεί με τους ξένους να πιέζουν για την σύναψη μίας νέας συμφωνίας, ενός «μνημονίου μεταρρυθμίσεων» στο οποίο κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι το «πακέτο» των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Έχει ζητηθεί από Βρυξέλες και Ουάσιγκτον ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα ορίζει ως προαπαιτούμενα για την κυβέρνηση τις 300 διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, με αιχμή τα φάρμακα και το γάλα, για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 11 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, λύση καλείται να βρει άμεσα το οικονομικό επιτελείο και για το «ατύχημα» των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προκαλέσει στον προϋπολογισμό οι δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο των ένστολων.
Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται και η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Πρόβλημα έχει δημιουργήσει η τρόικα και για την ελαστικότητα του Μαξίμου έναντι του αγροτικού πληθυσμού εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.
Όλα αυτά τα θέματα επιτρέπουν στους ξένους να παίξουν με την ησυχία τους το παιχνίδι με την δόση αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουν η Αθήνα είναι αυτή που έχει το οικονομικό πρόβλημα και όχι οι ίδιοι.
Μόνο τα χρέη και τα ομόλογα 28,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν φέτος εκ των οποίων τα 24,6 δισ. θα αρχίσουν να τρέχουν από τον ερχόμενο μήνα κάνουν την κυβέρνηση να «καίγεται» για μία γρήγορη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα