Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν
Στη νέα ολομέλεια της Ευρωβουλής τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα θα διαθέτουν περίπου 500 έδρες στις 751 συνολικά, ωστόσο τα κόμματα που εκπροσωπούν τις ακραίες αντιλήψεις θα στείλουν στις Βρυξέλλες περίπου 100 ευρωβουλευτές, οι οποίοι μαζί με τους μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές θα ξεπεράσουν τις 200 έδρες.
Το «κομμάτι» του Ολάντ στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε χθες πως θα προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει πορεία, υποστηρίζοντας ότι ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές δείχνει πως οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν τους προστατεύει. Στη σημερινή συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. ο Ολάντ θα υποστηρίξει πως τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα. Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ολάντ. Ο Ολάντ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με θέμα το τεράστιο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει.
Ο Γιούνκερ το φαβορί αλλά...
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν -όχι με λόγια, αλλά με έργα- στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και να προωθήσουν μια πολιτική που θα αποτελεί συνδυασμό ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μονομερή λιτότητα. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουν και τα σωστά πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν αυτήν την πολιτική, αρχής γενομένης της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν που θα βρεθεί σήμερα το βράδυ στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Λογικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι το φαβορί δεδομένου ότι η πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ της οποίας ήταν υποψήφιος κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Ωστόσο, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μεταξύ των ηγετών και της Ευρωβουλής και αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.
Ο ρόλος της Μέρκελ και οι υπόλοιποι μνηστήρες για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν
Την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιπλέκει και η (προ)επιλογή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε αφενός τη στήριξη της στον Ζ.Κ. Γιούνκερ και αφετέρου δεν απέκλεισε τον Μάρτιν Σουλτς, ή μία τρίτη υποψηφιότητας. Πάντως ο νέος πρόεδρος, πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής, δηλαδή 376 από τις 751 έδρες, αλλά και την ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Για να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο χρειάζονται πολιτικές συμμαχίες. Ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε στην επιλογή ενός προσώπου εκτός των Γιούνκερ και Σουλτς. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χελ Θόρνινγκ Σμίτ, ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν αλλά και ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι.
Στις Βρυξέλλες (και) ο Σαμαράς
Εν τω μεταξύ, για στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο πρωθυπουργός θα παραστεί το βράδυ στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., όπου θα υπάρξει λεπτομερής συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρηση βόμβα από το Mega
- Γιάννης Παπαμιχαήλ: Τρομάξαμε να τον αναγνωρίσουμε - Δείτε πως είναι σήμερα!
- Ανασχηματισμός: Μητσοτάκης στο υπ. Υγείας, Λοβέρδος στο Μεταρρύθμισης και ο Άδωνις πάει... σπίτι του
- Πέθανε ο πιο παχύσαρκος άνθρωπος του κόσμου
- S.O.S από τον ΟΤΕ: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κάποιος σας πει ότι είναι τεχνικός της εταιρείας
- Έρχεται φορολογικός καύσωνας
- Ανακαλύφθηκε υπολογιστής tablet 1.200 ετών
- Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού – Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται
- Μαγική εικόνα η «επέλαση» του ΣΥΡΙΖΑ
- Μόνο για ένα χρόνο στην ευρωβουλή ο Μανώλης Γλέζος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Αποχώρηση βόμβα από το Mega
- Θρίλερ στη Μεσσήνη - Απόλυτη ισοψηφία
- Το «μήνυμα των σταυρών» αποκωδικοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ
- Η Κατερίνα Λέχου αποκάλυψε την αμοιβή της ως πρωθιέρεια
- Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος
- Ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη
- Τι δεν καταλαβαίνει ο Ξυνίδης;
- Τα μηνύματα της κάλπης
- Μια ακόμη επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ

- Τελευταία Νέα Matrix24
- Η Samsung ετοιμάζει το… watchphone
- Αποχώρηση βόμβα από το Mega
- Θρίλερ στη Μεσσήνη - Απόλυτη ισοψηφία
- Τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι οι άνεργοι το 2013
- Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος
- Ανοίγει θέμα εκλογικού νόμου ο Βενιζέλος
- Φιλανθρωπία
- Οι Rolling Stones έκαναν restart από το Όσλο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επισκόπηση Τύπου - Τι γράφουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα
- ΠΗΓΕ ΣΤΟ CAS ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
- Εντόπισαν πτώμα 41χρονου στον Πόρο
- Ταξικές μορφές καρκίνου
- Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η γυναίκα από την οποία ξεκίνησε το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα
- Τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι παγκοσμίως το 2013
- Δεύτερη μέρα των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο
- Μπογιόπουλος: Η αποχή στις εκλογές ενισχύει την “ομηρία”
- Ποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι σάρωσαν στις εκλογές