Κουβέλης κατά Βενιζέλου για εκλογικό εκβιασμό

15:28 7/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για το πολιτικό σύστημα, ο Φώτης Κουβέλης εξαπέλυσε σαφείς αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, απορρίπτοντας το δίλημμα που θέτει ενόψει Ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Όσοι επιλέγουν να αναδεικνύουν τέτοια διλήμματα κάνουν πολιτικό λάθος.

Η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζονται» επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, για να προσθέσει ότι το κόμμα του «δεν συμπιέζεται από το δίλημμα που ανέδειξε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Αυτά τα διλήμματα γυρίζουν σε βάρος εκείνων που τα εξακοντίζουν προς τον λαό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αιχμές και κατά Γρηγοράκου

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχή ή και επικίνδυνη» και την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος χθες είχε τονίσει ότι... αν καταψηφιστεί η «Ελιά» στις Ευρωεκλογές, τότε η Ελλάδα θα πάθει τα ίδια με την Ουκρανία! «Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνος για την διενέργεια των εκλογών», είπε με νόημα ο Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας να εννοηθεί πως έπειτα απ' αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Γρηγοράκος δεν μπορεί να μένει στη θέση του.

«Νέα μέτρα ίσον εκλογές»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το κατά πόσον πιστεύει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές και συνέδεσε το στήσιμο εθνικής κάλπης με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Αν θα πάμε σε εκλογές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων», επισήμανε, προεξοφλώντας ότι σε εκλογές μπορεί να οδηγήσει «η λήψη νέων μέτρων».

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Όπως προαναφέρθηκε, τα παραπάνω ελέχθησαν κατά την παρουσίαση των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό σύστημα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μεταξουργείου. Τον Φώτη Κουβέλη πλαισίωσαν ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι οι αλλαγές που προτείνει το κόμμα του δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Μεταξύ πολλών άλλων, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών, τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή, αλλά και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Παράλληλα, ο Αντώνης Μανιτάκης δημοσιοποίησε την αντίθεση του κόμματος με δύο από τις προτάσεις του πρωθυπουργού: την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αλλά και την θέσπιση της Γερουσίας. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι ο θεσμός της Γερουσίας έχει «αριστοκρατική καταγωγή» και διερωτήθηκε ρητορικά σε τί θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο.

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανακινεί θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ έκανε λόγο για «συνταγματικό λαϊκισμό». «Το Σύνταγμα δεν μπορεί να ασφυκτιά σε διαδικασίες προεκλογικού αγώνα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα