ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ

Από την πανκ προσευχή στα δάκρυα της Αραβικής Άνοιξης, οι γυναίκες αλλάζουν την έννοια της επανάστασης.

Οι Pussy Riot μπορεί να είναι οι πρωταγωνίστριες μιας παγκόσμιας αντίστασης γένους θηλυκού ωστόσο στο παιχνίδι της σύγκρουσης με τη διεφθαρμένη εξουσία μπήκαν νωρίς τα κορίτσια της Αραβικής Άνοιξης.

Σιωπηλές, όμορφες, θλιμμένες, μαχητικές, φυλακισμένες, θύματα των θεοκρατικών καθεστώτων αλλά και της συντηρητικής κοινωνίας, οι γυναίκες πρωτοστατούν στις αραβικές εξεγέρσεις. Μετατρέπονται σε κινητήρια δύναμη «μιας απόπειρας πολιτικής

αλλαγής, γιατί είναι ακόμα ικανές να οραματιστούν ένα διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο, πιο σύγχρονο, καταλληλότερο για την εποχή μας απ’ ότι το πεπαλαιωμένο μοντέλο των αντρών», επισημαίνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν.

Πίσω από τα οδοφράγματα στη Λιβύη, στο Κάιρο, στο Αμάν, στη Τύνιδα συναντήθηκαν χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες . Με μαντήλα ή ντυμένες κοσμικά, μορφωμένες ή αμόρφωτες οι γυναίκες πρωτοστατούν στο αγώνα εναντίον των καταπιεστικών καθεστώτων.

Ένα χρόνο μετά την εξέγερση στον Αραβικό κόσμο, ο δρόμος για τα δικαιώματα της γυναίκας παραμένει στρωμένος με νάρκες, αν λάβει κανείς υπόψη του τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τυνησίας ή την κατανομή των εδρών στο νέο Αιγυπτιακό κοινοβούλιο. Ακόμα χειρότερα, συντηρητικοί και ισλαμιστές κερδίζουν το πάνω χέρι σε πολλές αραβικές χώρες αφήνοντας τις γυναίκες ευάλωτες στην κακοποίηση.

Το όραμα της ισλαμικής επανάστασης με τη νομική θέση των γυναικών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παραμένει ακέραιο, όπως επισημαίνει η επιτροπή ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Είναι 28 χρονών, τη λένε Ζεχρά και σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Καίρου. Μέρες ολόκληρες πέρασε καθισμένη στην πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας από τον Μουμπάρακ να τα μαζέψει και να φύγει.

Έστειλε τα πρώτα ιμέιλ της νίκης και γιόρτασε μαζί με τους συμπατριώτες της την παραίτηση του Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Ζεχρά πίστεψε στον άνεμο της αλλαγής, στην επανάσταση του Γιασεμιού που θα προωθούσε τα ζητήματα των γυναικών στον αραβικό κόσμο.

Έξι μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος η Ζεχρά νιώθει προδομένη. Όχι μόνο καμιά γυναίκα δεν πήρε κυβερνητική θέση αλλά οι γυναίκες που ύψωσαν τη φωνή τους και κατέβηκαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ στιγματίστηκαν ως «ανήθικες».

Στη «Νέα Αίγυπτο» θα πρέπει να ντύνεσαι με συντηρητικά ρούχα και να προσεύχεσαι τακτικά. Η «Αστυνομία Ηθών» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο καθεστώς και αναλαμβάνει να φέρει στον ίσιο δρόμο τις αδελφές που λοξοδρόμησαν. Παρόλο που οι γυναίκες έφτασαν να αποτελούν το μισό του φοιτητικού πληθυσμού των αιγυπτιακών πανεπιστημίων, πολλές νέες γυναίκες φορώντας μαντίλες.

Οι γυναίκες στην Τυνησία είχαν περισσότερες ελευθερίες από τις υπόλοιπες στον αραβικό κόσμο. Οι Τυνήσιες είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες σε περίπτωση διαζυγίου και είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην έκτρωση από το 1965.

Στους δρόμους της Τύνιδας συναντήθηκαν γυναίκες διαφορε

Keywords
Τυχαία Θέματα