Οι ομιλίες των αρχηγών για τον προϋπολογισμό του 2014

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Δείτε ζωντανά τη συζήτηση.

ΠΑΣΟΚ

Αν εμείς που αγωνιζόμαστε για τη χώρα εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ

εκφράζει το προχθές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εάν θέλει να διώξει την τρόικα ο κ.Τσίπρας, πρέπει να την βρει εδώ, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Αυτός είναι ο φόβος, μην φύγει το μνημόνιο, γιατί τότε θα χαθεί ο λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι, τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό, πως χάρη στις θυσίες του αυτός είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι επίσης ο προϋπολογισμός μείωσης του ελλείμματος και πλεονάσματος ή τουλάχιστον εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτός, συνέχισε, είναι προϋπολογισμός της επιστροφής σε θετικά πρόσημα, που θα λειτουργήσει ως βάση επανεκκίνησης της οικονομίας και θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει την αγωνία των Ελλήνων σε μικροπολιτικό πανηγύρι, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέθυσε από το άρωμα της εξουσίας.

Καταγγέλλουν τα δύο κόμματα και τις πολιτικές της μεταπολίτευσης, αλλά θέλουν να επιστρέψουν τα πράγματα εκεί που τα οδήγησαν οι πολιτικές της μεταπολίτευσης, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. Θέλουν, πρόσθεσε, να γυρίσουμε όχι στο μηδέν αλλά στην κατάσταση πριν το μηδέν, ώστε να δει η χώρα την εμπειρία της άτακτης χρεοκοπίας, να έχουν χάσει οι Έλληνες καταθέσεις, ακίνητη περιουσία, προσδοκίες. Γιατί αυτό το δίλημμα έθεσε ο κ. Τσίπρας, ισχυρίστηκε.

Έχουμε ζημιωθεί από τη φιλολογία του Grexit, για την οποία φταίνε και σπεκουλαδόροι, και ξένες κυβερνήσεις αλλά και η ελληνική αντιπολίτευση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ

«Προσπαθώντας να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ κατασχέσατε τα ευρώ και την περιουσία των Ελλήνων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Τσίπρας θεώρησε «σκόπιμα λαθεμένο» τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, με βάση τον οποίο το ΔΝΤ υπολόγισε τις συνέπειες του μνημονίου και δήλωσε πως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές», καθώς αναμένεται να σβήσουν απ’ τον χάρτη οριστικά τη μεσαία τάξη, υποτιμώντας την υποθηκευμένη περιουσία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ξεπούλημά της στα «αρπακτικά κοράκια των αγορών».

Κάνοντας λόγο για την ύπαρξη δύο δρόμων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο ένας είναι καταστροφικός και φαύλος, ενώ ο άλλος είναι ο δρόμος μια ριζικής αλλαγής αλλά και σύγκρουσης με την ταξική αδικία, την κοινωνική αναλγησία, ο δρόμος της σύγκρουσης με την προοπτική που ετοιμάζει η κ. Μέρκελ για τους λαούς της Ε.Ε.

«Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα. «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτό» είπε ακόμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε πολιτική που έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τριπλασίασε την ανεργία, έριξε στη φτώχια τον λαό.

«Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας, υποστήριξε ακόμα, πως το σχέδιο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσει υπό «δημόσιο έλεγχο» τον τραπεζικό τομέα, και ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα «διώξει την τρόικα» και «θα αλλάξει την Ελλάδα». Η λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπει «διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, και ρήτρα ανάπτυξης», ανέφερε.

ΔΗΜΑΡ

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην όξυνση της κρίσης καθώς και για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης.

«Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει αυτό τον προϋπολογισμό. Δεν ψηφίζουμε κραυγαλέες επιλογές αδικίας, ολιγωρίας και στερήσεων. Δεν συναινούμε στη συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Υπερασπιζόμαστε μια προοδευτική πολιτική που βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανασυγκρότηση, υπερασπιζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας που θεμελιώνει την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να παράγει για να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και ζήτησε μέτρα υποβοήθησης των επιχειρήσεων. Επίσης τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την ΕΚΤ. Παράλληλα ζήτησε ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αντικατάσταση των αναποτελεσματικών μέτρων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Ο Φ. Κουβέλης μίλησε και για την υπερφορολόγηση των πολιτών, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας δίκαιης φορολογίας με μέριμνα για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ τόνισε ότι δεν γίνεται να μένουν ανέγγιχτοι οι φοροφυγάδες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα που είναι και η κινητικότητα στο δημόσιο να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ζήτησε μείωσή του κατά 30% και σύνδεση, με προοδευτική κλίμακα, με το σύνολο της περιουσίας.

ΚΚΕ

Κλιμάκωση της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Εμένα αυτή η αντιπαράθεση μου θυμίζει την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μα εν πάση περιπτώσει δεν είναι ανάγκη να μιμείστε το ΠΑΣΟΚ», είπε η κ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι αυτή «η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα είναι οξύτατη και θα πάρει οξύτερες μορφές με επίκεντρο την κάλπη και τον λαό κομπάρσο».

Κυριολεκτικά και τα δύο κόμματα μετατρέπουν τον λαό σε κομπάρσο στην κάλπη, επέμεινε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η ΝΔ λέει το 2016 εκλογές, διότι διαφορετικά θα χάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Εγώ σας λέω και να τριπλασιαστεί το πλεόνασμα. Όμως έχετε πάρει τη μπουκιά από το στόμα του λαού. Μας έχετε πάρει και τη θέρμανση. Εγώ σας λέω ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα σας το χαρίζουμε».

Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε επίσης πως «είτε έχουμε κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούν πρόθυμοι συνεργάτες και θα νομοθετούν στη Βουλή, αλλά στην πραγματικότητα οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα επιτελεία των μονοπωλίων. Και γι΄ αυτό το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει καμία κυβέρνηση». Εμείς θα πάρουμε τις ευθύνες μας στις συνθήκες της λαϊκής εργατικής εξουσίας, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε πως ένα τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου θεωρεί ότι η πολιτική της ΝΔ το εξυπηρετεί περισσότερο και ένα άλλο τμήμα στηρίζει ή ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλίες υπουργών

«Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε απόψε είναι ο προϋπολογισμός μιας τελικής προσπάθειας, προκειμένου να κόψουμε το νήμα και να βγούμε νικητές από τη μεγάλη προσπάθεια και όχι ηττημένοι». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ενώ επιτέθηκε σε όσους δημιουργούν αποσταθεροποιητικό κλίμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια θα πετύχει είτε θέλουν είτε όχι, αυτοί που υποστηρίζουν μοντέλα τύπου Αργεντινής και κάνουν λυσσαλέο αγώνα για να χάσει η Ελλάδα. Αυτήν τη χάρη δεν θα τους την κάνει ούτε η Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός».

«Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού», συνέχισε, «είναι ένα μεγάλο θετικό ναι, για ένα νέο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα εθνικά πλεονεκτήματα. Θα είναι ένα μεγάλο ναι στην πολιτική σταθερότητα και στην συναίνεση. Όταν η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα γίνεται πριόνι πάνω στο κλαδί, υπονομεύεται η προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από το μνημόνιο».

«Ο προϋπολογισμός του 2014, δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι ο μόνος εφικτός προϋπολογισμός της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση του προβλήματος του χρέους» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει, ότι το 70% απ’ αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών του χθες – και ότι απ’ την ερχόμενη άνοιξη, η χώρα θ’ ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του πλέον κρίσιμου θέματος, του δημοσίου χρέους. Είναι μνημονιακή δέσμευση και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και εταίροι» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι δύσκολες αποφάσεις δεν τελείωσαν για την κυβέρνηση, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου κι αυτό αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Εμείς δεν θα λαϊκίσουμε λέγοντας ότι το 2014 με έναν μαγικό τρόπο θα επιστρέψουμε στον προ κρίσης τρόπο ζωής -αυτά άλλωστε γίνονται στη φαντασία των πολιτικών δυνάμεων που τάζουν στους πάντες τα πάντα- αλλά το 2014 είναι μια χρονιά που μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών απονομής της. Ήδη πρόσθεσε υπό διαμόρφωση υπάρχει πλήθος κομβικών σχεδίων νόμου, πολλά από τα οποία θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή.

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, βουλη, καμμενος, ελλαδα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, τροικα, τσιπρας, μνημονιο, προυπολογισμος, βιωσιμότητα, δίλημμα, νεα δημοκρατια, ΔΝΤ, μερκελ, λύση, μορατόριουμ, δημαρ, ΕΚΤ, ΦΠΑ, ΚΚΕ, εκλογες, σημαίνει, κινηση στους δρομους, που ψηφιζουμε, υπουργειο εσωτερικων, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νεος παπας, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, αλεκα παπαρηγα, κομματα, μορατόριουμ, βουλευτες, κουβελης, φπα στην εστιαση, βημα, δημοκρατια, οικονομια, προγραμμα, αγωνια, αδικια, ανεργια, ανοιξη, αρωμα, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δίλημμα, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εστιαση, εσωτερικων, ζωης, ιδιο, θετικο, θυμιζει, ομιλια, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, λύση, λογια, λογο, μεριμνα, μηνες, μηδεν, μειωση, μοντελα, νημα, παντα, πλειστηριασμοι, ρευμα, ρητρα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, στομα, σχεδιο, τμημα, φαντασια, φαυλος, φοβος, χωρα, μπροστα, σημαίνει, θερμανση, θετικα, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα