ΚΟΠΗΚΕ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕ

Με τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος στην Τράπεζα Πειραιώς δημιουργείται ένας ισχυρός τραπεζικός πόλος στη χώρα με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ., χορηγήσεις ύψους 47 δισ., 17.000 εργαζόμενους και 1.230 καταστήματα στην Ελλάδα και 9 χώρες του εξωτερικού. 

Πριν περάσουν 24 ώρες από την προτροπή του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο προς την ελληνική κυβέρνηση για «πράξεις, πράξεις, πράξεις», η κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη

μεγάλης κλίμακας διαρθρωτική αλλαγή, με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Με την εξαγορά του υγιούς κομμάτι από τον Όμιλο Πειραιώς, δημιουργείται ένας νέος μεγάλος ισχυρός πόλος ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται μια για πάντα το χρόνιο πρόβλημα της ATE Bank. Ο νέος όμιλος διαθέτει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις ύψους 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ η κυβέρνηση μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Υπογραμμίζει στους εταίρους αλλά και τις αγορές για την αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την επαναφορά του πακέτου δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε τροχιά υλοποίησης. Παράλληλα μεταδίδει μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναμετρηθεί με συμφέροντα –κομματικά, συνδικαλιστικά, τοπικά-και να κάνει τα πάντα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας και της εγχώριας οικονομίας. «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση» υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας υπενθυμίζοντας την πολύμηνη ακινησία αλλά και την απροθυμία των προηγούμ ενων κυβερνήσεων να ακουμπήσουν το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της ΑΤΕ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση, που έρχεται μετά από μήνες αδράνειας και ακινησίας, σηματοδωτώντας την απαρχή της ριζικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που κατά καιρούς αναζήτησαν τη βέλτιστη λύση στο πρόβλημα της ΑΤΕ –με τελευταία την Bain που εξέτασε την ΑΤΕ για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού. Έτσι η ΤτΕ εδώ και μήνες είχε αποφασίσει για την διάλυση της ΑΤΕ σε κακό – καλό κομμάτι με την εκκαθάριση του πρώτου και την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου.

Με μια καλά μελετημένη κίνηση η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ δεν θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη της ΑΤΕ αλλά θα αντιμετωπίσει με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Το ζήτημα των υποθηκευμένων αγροτεμαχίων αποτελούσε μεγάλο αγκάθι και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.Με την ειδική ανιτμετώπιση του θέματος περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα κριτικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Υπογραμμίζεται ότι η ΑΤΕ αποτέλεσε την επιτομή της κομματοκρατίας και η Αγροτική χρησιμοποιήθηκε συστη

Keywords
Τυχαία Θέματα