Στα άκρα η κόντρα Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία

18:04 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε πως η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη βαρβαρότητα της χημικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στην αραβική χώρα ασκείται σε βάρος των κατοίκων της φρικώδης βία. Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι, εάν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την επίθεση, τότε θα αυξηθεί ο κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες αλλά και ο κίνδυνος και άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα.

Επισημαίνοντας ότι, με τη χρήση αυτών των όπλων το συριακό καθεστώς ξεπέρασε

την κόκκινη γραμμή, υποστήριξε πως εάν δεν υπάρξει απάντηση, κινδυνεύει η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του Κογκρέσου.

Επανέλαβε πως στην περίπτωση της Συρίας δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα σφάλματα των υπηρεσιών πληροφοριών που έγιναν στο Ιράκ, αλλά δήλωσε ότι τα στοιχεία που δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα είναι ξεκάθαρα.

Πλήγματα και χωρίς έγκριση του Κογκρέσου;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρότασή του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Πρόσθεσε, ωστόσο με νόημα ότι ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων διατηρεί το δικαίωμα να δράσει για να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει σχετική πρόταση για να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά και ότι δεν το έπραξε ως μια συμβολική κίνηση.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αλλάξει στάση στο θέμα της Συρίας.

«Χωρίς έγκριση του ΟΗΕ θα είναι επίθεση»

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι, δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, εάν γίνονταν εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

«Η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας», σημείωσε ο Πούτιν.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι, είπε ψέματα στο Κογκρέσο για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές των ΗΠΑ για την έγκριση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της συριακής κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα