Κομοτηνή: Cinema ο Παράδεισος για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου

«Η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα της ομάδας μας πραγματοποιήθηκε το 2012 με ένα σύντομο βίντεο: «Mountain Bike Κομοτηνή-Νυμφαία». Σ’ αυτό μια ομάδα παιδιών, κάνοντας βόλτα με τα ποδήλατά τους, έδειχναν τις ομορφιές της πόλης μας .» δηλώνει ο καθηγητής υπεύθυνος της ταλαντούχας ομάδας κος Νεοκλής Λεμονίδης και εξηγεί: «Με σταθερό σημείο αναφοράς το ενδιαφέρον μας για την πόλη και την τοπική ιστορία, φέτος επαναλάβαμε και ενισχύσαμε την προσπάθεια μας, προχωρώντας στη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο: ‘‘Οι φωτογραφίες’’ του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη των παππούδων τους με ένα τρόπο πιο βιωματικό και ενεργό γι’ αυτούς.»

Έμπνευση μέσω Facebook

Ο τρόπος διαπραγμάτευσης του θέματος συνδέεται άμεσα με την ανακάλυψη της ομάδας Κομοτηνή-παλιές φωτογραφίες στο Facebook. «Αφού επικοινωνήσαμε με το δημιουργό της, και φίλο πλέον Χρήστο Χρηστίδη, βρήκαμε τη συλλογή παλιών φωτογραφιών συγκινητική και ενδιαφέρουσα συγχρόνως. Οι ταξιδιώτες με τις καμήλες που σταματούσαν στην πόλη μας, το ποτάμι που υπήρχε με τις όμορφες γέφυρες, οι πλημμύρες και οι καταστροφές που γινόταν, τα νεοκλασικά κτίρια που γκρεμιστήκαν, αποτέλεσαν τις αιχμές μιας νοσταλγικής επιστροφής στο παρελθόν και μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε πιο συστηματικά με τις αλλαγές που επέφερε στην πόλη ο χρόνος.»
14 ταλαντούχοι μαθητές

Η συγκρότηση της κινηματογραφικής ομάδας από 14 εθελοντές μαθητές πραγματοποιήθηκε άμεσα. Προκειμένου να αποφύγουν μια απλή και πιθανά βαρετή παρουσίαση των φωτογραφιών, επεξεργάστηκαν μια ιστορία (σενάριο), αφενός για να την πλαισιώνει και αφετέρου για να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και η περιέργεια του θεατή. Τα γυρίσματα άρχισαν τον Οκτώβριο (πάντα σε εξωσχολικές ώρες) και ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο. «Καθώς προχωρούσαμε στην ολοκλήρωση της ταινίας, ενημερωθήκαμε για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν» τον οποίο προκήρυξαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Επιστημονική ένωση ‘‘Νέα Παιδεία’’ και η ΕΡΤ. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε. Εντωμεταξύ συνεχής υπήρξε η αναζήτηση από μέρους μας στο διαδίκτυο νέων τεχνικών πληροφοριών και γνώσεων, διαδικασία επίπονη, η οποία όμως επέφερε γόνιμα αποτελέσματα, καθώς αποκομίσαμε πολύτιμη εμπειρία Αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο, αποκτήσαμε ειδικότερες γνώσεις για το μοντάζ και τεχνογνωσία που προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε και σε μελλοντικές ανάλογες προσπάθειες.»

Όπως σημειώνουν οι μαθητές: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε υπήρξαν πολλές. Μερικές από αυτές ήταν η εύρεση σεναρίου, η αναζήτηση και αξιοποίηση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, ο συγχρονισμός όλων των μαθητών σε εξωδιδακτικές ώρες για τα γυρίσματα, τα ερασιτεχνικά μηχανήματα, η κακή ηχοληψία, η έλλειψη τεχνογνωσίας, το διαθέσιμο ωράριο της δημοτικής βιβλιοθήκης. Επειδή η εικόνα έπρεπε να μεταφέρεται από τα εσωτερικά γυρίσματα στα εξωτερικά, από το σκοτάδι στο φως, από την ησυχία στο θόρυβο, μας προβλημάτισε αρκετά και δυσκολευτήκαμε να βρούμε τη λύση. Όμως όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν κυρίως λόγω της συνοχής, της συνεργασίας και της ομαδικότητας που χαρακτήριζε όλη την πορεία των εργασιών μας.» Η περίοδος των γυρισμάτων ήταν πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα. Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα και δεθήκαν πολύ μεταξύ τους δουλεύοντας αγόγγυστα για πολλούς μήνες, σταθερά προσηλωμένα στο στόχο που ήταν η ολοκλήρωση της ταινίας. Αξέχαστη εμπειρία η φωτογράφιση πάνω στο παλιό και εντυπωσιακό ρολόι της Κομοτηνής.

Το φωτογραφικό υλικό που αξιοποιήθηκε είναι πλούσιο και μάλιστα η πιο παλιά και σπάνια φωτογραφία είναι του 1900. «Το σημαντικό για εμάς είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα αγγίζει εξίσου θεατές μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας. Οι θεατές μεγάλης ηλικίας συγκινούνται με τις αναμνήσεις που ξυπνάμε και οι νεότεροι εκπλήσσονται με την όψη της παλιάς Κομοτηνής.» δηλώνει ο κος Λεμονίδης.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 17 λεπτά. Σύμφωνα με το Σενάριο της ταινίας, όπως εξηγεί ο καθηγητής και συνοδοιπόρος στα γυρίσματα Γιάννης Καραγιάννης: «Ο παππούς μιας μαθήτριάς μας, χρόνια ξενιτεμένος, νοσταλγεί την Κομοτηνή. Επειδή δεν μπορεί να βρει φωτογραφίες της εποχής του και θέλει να δει τη σημερινή μορφή της πόλης, ζητάει από την εγγονή του να του στείλει παλιές αλλά και σύγχρονες φωτογραφίες της. Μια ομάδα λοιπόν μαθητών βγαίνει στην πόλη για να φωτογραφίσει τη σύγχρονη όψη της και η εγγονή του, την επόμενη ημέρα, με μια ομάδα συμμαθητριών της ψάχνει να βρει παλιές φωτογραφίες στη δημοτική βιβλιοθήκη (όπου έγιναν και τα εσωτερικά γυρίσματα). Καθώς ψάχνουν, βυθίζονται στο σκοτάδι, λόγω διακοπής ρεύματος από την καταιγίδα που ξεσπάει και δυσκολεύει το έργο τους. Πρέπει να συνεχίσουν την αναζήτηση των φωτογραφιών πλέον στο σκοτάδι με τους φακούς που διαθέτουν. Με χιούμορ άλλα και ενθουσιασμό για το υλικό που ανακαλύπτουν, ξεφυλλίζουν το άλμπουμ με τις φωτογραφίες. Στο τέλος της ιστορίας, οι δυο ομάδες συναντιούνται στην πλατεία και γίνεται μια αντιπαράθεση της παλιάς με τη σημερινή Κομοτηνή.»

Μαζί με τους Υπεύθυνους καθηγητές (Νεοκλή Λεμονίδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Γιάννη Καραγιάννη, καθηγητή καλλιτεχνικών) συμμετείχαν οι μαθητές: Ισιδώρα Παπαγιαννάκη, Ιωάννα Ρόιδου, Έλενα Σεραφείμ, Δανιήλ Σεργκενλής, Σενέμ Σουλεϊμάν, Χρύσα Σταμπουλή, Γεωργία Στιπάνη, Βάσια Τουφεξή, Μαρίνα Τσακμάκη, Χριστίνα Τσαπάρη, Ιάσων Τσαραμπουλίδης, Χρύσα Τσουλιάγκα, Δήμητρα Φωτιάδου, και Καλλιόπη Φωτιάδου. Επίσης στην ταινία εμφανίζεται και ο παππούς Γιάννης Τσακμάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα