Κοινό τόπο (και Επίτροπο) αναζητούν Σαμαράς – Βενιζέλος

Μετά από τρία 24ώρα διαμάχης σχετικά με την αξιολόγηση και τις απολύσεις, στην οποία από πλευράς ΝΔ πρωταγωνίστησε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στις 9:30 το πρωί στο Μαξίμου προκειμένου να βρουν κοινή περπατησιά αλλά και λύσεις στα ανοικτά μέτωπα.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι, πίσω από την ένταση, επιδιώκει να κρύψει τις αστοχίες της αξιολόγησης και να οικοδομήσει ηγετικό προφίλ για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, οι πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της δικομματικής, που κατά πολλούς προοιωνίζονται εξελίξεις, δεν πρόκειται να είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει μπροστά της σειρά ανοικτών μετώπων, που δεν περιορίζονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αλλά αφορούν τα εξωτερικά (επίσκεψη Νίμιτς στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες για το Σκοπιανό) και, φυσικά, το όνομα του έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται

-να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και αύριο στη Βουλή. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τους φόρους υπερ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία, η μείωση των διοικητικών βαρών, διατάξεις για τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα και η διάταξη για την οριοθέτηση του Αιγιαλού, το πρώτο μέρος δηλαδή από το περίφημο νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας και είχε προκαλέσει την οργή συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

-να καταλήξουν στο βηματισμό τους έναντι του ζητήματος της αξιολόγησης που καρκινοβατεί και των απολύσεων στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ πιέζει για αλλαγή της συμφωνίας με την τρόικα ενώ ο Αντ. Σαμαράς είναι στη γραμμή της υλοποίησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τη διαπραγμάτευση για το χρέος

-να επιδιώξουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Ο κ. Βενιζέλος θέλει «κεντροαριστερό» Επίτροπο που θα του δώσει τη δυνατότητα να «παίξει μπάλα» στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, ο κ. Σαμαράς το σκέφτεται, αν και γνωρίζει πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Στην κούρσα τρέχουν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, ακούστηκε το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη, που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως φαβορί!

Keywords
Τυχαία Θέματα