«Κληρώνει» σήμερα για ΕΑΣ και δόση – Μέχρι την Παρασκευή για πλειστηριασμούς

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών, ουσιαστικά όλα τα «καυτά μέτωπα» είναι στον αέρα και η Αθήνα άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς με την τρόικα για τον Ιανουάριο, με τον Πολ Τόμσεν να δηλώνει πως οι δύο πλευρές «έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο», για να προσθέσει «αναχωρούμε και θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».
Ένα μέτωπο που ενδέχεται να κλείσει σήμερα είναι η τύχη των

αμυντικών βιομηχανιών: Η εισήγηση της τρόικα για την πρόταση της ελληνικής πλευράς θα συζητηθεί στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ώστε εάν ανάψει το πράσινο φως να εκταμιευτεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο:

Η πρόταση της Αθήνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το τελευταίο σχέδιο και προβλέπει την διατήρηση 3 στρατιωτικών εργοστασίων από τα 5 υφιστάμενα και την παραμονή 500 εργαζομένων. Θα αποχωρήσουν 300 υπάλληλοι με το κόστος αποχώρησής τους να διαμορφώνεται στα 6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα ενισχυθεί με 35 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει να λειτουργεί με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η εταιρεία πάντως θα περνά από το κόσκινο της τρόικα κάθε τρίμηνο και εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μέσα σε ένα χρόνο, θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Ανοιχτό έμεινε και το καυτό μέτωπο των πλειστηριασμών, με την Κυβέρνηση να προτίθεται να κινηθεί μονομερώς –πιθανότατα- μέχρι την Παρασκευή με το σχέδιο που προωθεί και ετοιμάζεται να καταθέσει στην Βουλή να αφορά το 2014 με «προστασία» της α΄ κατοικίας, αντικειμενικής αξίας 180.000 έως 200.000 €, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κινείται στα επίπεδα των 25.000 ευρώ.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία η Αθήνα θα κινηθεί μονομερώς και στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς με νομοθετική ρύθμιση, θα διατηρηθεί ο συντελεστής στο 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα