ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

Η απόφαση για το ποιά από τις τρεις εγχώριες τράπεζες (Εθνική, Eurobank ή Alpha) θα ανακοινωθεί είτε την Δευτέρα 27 είτε την Τρίτη 28 Αυγούστου και σίγουρα πριν από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου για το πρώτο εξάμηνο.


Κλείδωσε η απόφαση τον Γάλλων για την Emporiki Bank. Η Credit Agricole  σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει αποφασίσει

σε ποια τράπεζα θα παραχωρήσει την Εμπορική Τράπεζα. Η απόφαση θα ανακοινωθεί είτε την Δευτέρα 27 Αυγούστου είτε την Τρίτη 28 Αυγούστου και σίγουρα πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου για το πρώτο εξάμηνο.

Αναλυτές στην Ελλάδα δίνουν ένα προβάδισμα στην Alpha Bank ωστόσο δεδομένης της ποιότητας και των τριών διεκδικητών, δηλαδή έκτος της Alpha, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα δοθεί σκληρή μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Credit Agricole επιθυμεί το θέμα της Εμπορικής να κλείσει άμεσα πριν από τις 28 Αυγούστου οπότε θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, στις 27 Αυγούστου θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Αθήνα για να εγκρίνει ή όχι την απόφαση του γαλλικού ομίλου. Υπογραμμίζεται ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση του ΤΧΣ.

Οι προσφορές  των τριών εγχωρίων τραπεζών κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στη διοίκηση της Credit Agricole στο Παρίσι. Οι τράπεζες προσάρμοσαν τις προσφορές τους σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το ΤΧΣ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο και όποια τράπεζα δεν συμμορφωθεί, η προσφορά της θα ακυρωθεί. Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ προσδιόρισαν με ακρίβεια την ελάχιστα αποδεκτή κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να εμποδίσουν μια ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των τραπεζών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες προσφορές. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η Emporiki θα πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί αποτελεσματικά.

Δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι με ακρίβεια προσδιορισμένες, η «μάχη» μεταξύ των τριών διεκδικητών θα δοθεί στο ποιος θα παρουσιάσει το πιο ελκυστικό – πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο. Ζωτικής σημασίας είναι το θέμα των συνεργειών: όποια τράπεζα παρουσιάσει τα πιο πειστικά επιχειρήματα για τις συνέργειες που δημιουργούνται και την ικανότητά της να τις αναδείξει και να τις εκμεταλλευτεί θα αποκτήσει προβάδισμα. Ασφαλώς θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες όπως η ρευστότητα και τα σχέδια αποδέσμευσης από το ευρωσύστημα, οι κεφαλαιακές ανάγκες κ.ά. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από τη διεύθυνση της Ε.Ε. -δεδομένου ότι και οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια- η οποία και θα επιλέξει την καλύτερη.

Υπογραμμίζεται ότι στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πληρώσουν για την εξαγορά αλλά θα πληρωθούν, καθώς οι Γάλλοι έχουν υποχρεωθεί από τις εποπτικές αρχές να ανακεφ

Keywords
Τυχαία Θέματα