«Κλειδώνουν» τα κέρδη τους τα 2/3 των hedge funds

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24 σχεδόν τα 2/3 hedge funds που διακρατούν ομόλογα αξίας σχεδόν 20 με 22 δισ. ευρώ, είναι διατεθειμένα να «επιστρέψουν» τους τίτλους στην ελληνική δημοκρατία.

Βεβαίως ένα «κομμάτι» των επενδυτικών κεφαλαίων που προτιμούν να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα ομόλογα εκμεταλλευόμενα τις όποιες ευκαιρίες τους δοθούν μέσα από την δευτερογενή αγορά.

Όπως και να έχει τα πρώτα μηνύματα από την αγορά είναι ενθαρρυντικά για την εξέλιξη της διαδικασίας,

καθώς hedge funds και ξένοι επενδυτές διαβλέπουν μια πολύ καλή ευκαιρία να «κλειδώσουν» κέρδη που φτάνουν ακόμη και το 100%.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, άλλωστε, οπότε και δειλά-δειλά ξεκίνησε να αναπτύσσεται το αγοραστικό «κύμα» για τους ελληνικούς τίτλους, δεν ήταν λίγα εκείνα τα επενδυτικά κεφάλαια που «προβλέποντας» τις εξελίξεις έσπευσαν να τοποθετηθούν σε τιμές που διαμορφώνονταν ακόμη και στο 14% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Μέσα σε μόλις 3-4 μήνες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους, στο πρόγραμμα επαναγοράς και να διπλασιάσουν …από το πουθενά τα κεφάλαια που «επένδυσαν».

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Μιχάλη Μασουράκη, ανώτερου διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank που μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα είναι επιτυχές, καθώς τα hedge funds θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από την όλη διαδικασία.

Την προσεχή Πέμπτη παραμονή της λήξης του προγράμματος επαναγοράς, αναμένεται πάντως να γίνει μία νέα κρίσιμη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα