«Κλειδώνουν» σήμερα 8.100 ονόματα και διευθύνσεις

Η σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σηματοδοτεί την τελική ευθεία για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα επιπλέον 8.100 δημοσίων υπαλλήλων. Αυτοί θα προστεθούν στους 4.401 εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι οποίοι ήδη έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα από τον Ιούλιο, ώστε να συμπληρωθεί εγκαίρως η λίστα με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη

Σαμαρά, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή όχι μόνον των υπουργών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και όσων έχουν οποιασδήποτε μορφής μνημονιακή υποχρέωση ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι θέσεις – υπηρεσίες από τις οποίες θα προέλθουν οι διαθέσιμοι του Σεπτεμβρίου, πέραν των 3.100 δημοτικών αστυνομικών η υπαγωγή των οποίων έχει ήδη ανακοινωθεί, και ουσιαστικά θα πρόκειται για «προσωποποίηση» του μέτρου καθώς πλέον θα είναι σαφές, εντός ενός εκάστου υπουργείου, ποιοι κινδυνεύουν. Στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή οι ολιγότερο προσοντούχοι και, συνεπώς, αυτοί που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα για να βρουν ξανά θέση εργασίας είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ αν βέβαια υποτεθεί ότι κάποιος ακόμη και πτυχιούχος έχει προοπτικές απασχόλησης σε αυτή την αγορά εργασίας).

Οι αμυντικές βιομηχανίες και ο Δεκέμβριος

Στην ίδια συνεδρίαση, αναμένεται επίσης να συζητηθεί η εξυγίανση των ΕΑΣ, ΕΒΟ και ΛΑΡΚΟ, οι οποίες οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, και από τις οποίες η κυβέρνηση ελπίζει να αντλήσει ένα σημαντικό μέρος των επιπλέον 2.000 απολύσεων που απαιτείται να γίνουν μέχρι τα τέλη του έτους. Η άλλη δεξαμενή είναι η συμβασιούχοι που καταχρηστικά παραμένουν στο Δημόσιο, ωστόσο η τρόικα εμφανίζεται αρνητική και στα δύο αυτά σενάρια ζητώντας «καθαρή» μείωση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο.

Ωστόσο, τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ καθώς ακόμη κι αν υπερβεί το εμπόδιο του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει αμέσως μετά να εξασφαλίσει επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.Επιδίωξη είναι αυτός ο αριθμός να εξευρεθεί κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της μετακίνησης προσωπικού από Δήμους με υπεράριθμο προσωπικό σε άλλους με ελλείψεις, ωστόσο το εγχείρημα παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολιών. Πολλώ δε μάλλον όταν από το σύνολο των 25.000 διαθεσίμων του 2013 θα προέλθουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, οι 11.000 απολύσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2014….

Keywords
Τυχαία Θέματα