Κίνα: Συναντήσεις Σαμαρά με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco.

Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους

οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, έγινε δεκτός στο «Σπίτι του Λαού» όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Δημοκρατίας, Σι Τζιπίνγκ. Οι δύο άνδρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για την εμβάθυνση της συνεργασίας και την προώθηση «κοινής ανάπτυξης» της Ελλάδας και της Κίνας.

Παράλληλα σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών. Αυτό έγινε έπειτα από τη λήξη στο Business Forum του Πεκίνου, με ορισμένες από τις ελληνικές εταιρείες να έχουν προγραμματισμένες ακόμα και 11 συναντήσεις η κάθε μια.

Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή που απαρτίζεται από 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς από τους πλέον βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας (Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία, Δομικά υλικά και Εξαγωγική μεταποίηση) είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους 257 εκπροσώπους από περισσότερες από 135 κινεζικές επιχειρήσεις από τους αντίστοιχους κλάδους.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Υλοποιήθηκε δε από το Invest in Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα και το Κινεζικό Επιμελητήριο CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products). Ο τίτλος του συνεδρίου ηταν “Greece – China Business Forum: The New Silk Road”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη ενός από τα σημαντικότερα επιμελητήρια στην Κίνα, του CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products) ήταν καθοριστική για την ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων. Το CCCME ως ένα από τα λιγοστά εθνικά επιμελητήρια στην Κίνα απαριθμεί σήμερα πάνω από 10.000 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται κινεζικές επιχειρήσεις, ηγέτιδες στους τομείς δραστηριότητάς τους αλλά και μικρομεσαίες εκπροσωπώντας ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

Αύριο Σάββατο στη Σαγκάη θα διεξαχθεί αντιστοίχως διμερές επιχειρηματικό συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα