Κάτι τρέχει με τον Στουρνάρα

Το Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο των σεναρίων που έχει ανοίξει σχετικά με το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο είναι σαφές ότι οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αντώνη Σαμαρά δοκιμάζονται. Άλλωστε, αυτές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν, από την πρώτη στιγμή, μάλλον αρνητικές.

Το γεγονός ότι τον προϋπολογισμό δεν

τον παρουσίασε ο Υπουργός αλλά ο αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, η σαφής βούληση Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ να επιδιωχθεί αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η χθεσινή εντολή Σαμαρά και Βενιζέλου να διαμορφωθεί νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων και να μην προχωρήσει αυτό που είχε συμφωνηθεί, προ ημερών, με την τρόικα συνιστούν πλήγματα για το προφίλ του Υπουργού Οικονομικών και δίνουν την ευκαιρία στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον είχαν καταστήσει στόχο, ώστε να μην βάλλουν απευθείας κατά των επικεφαλής τους, να κάνουν λόγο για… άδειασμα του τσάρου.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο προς ώρας θα πρέπει να αποκλειστεί. Ναι μεν οι εκτιμήσεις των δύο πολιτικών είναι διαφορετικές από αυτές του τεχνοκράτη Στουρνάρα, ναι μεν η τελευταία τηλεοπτική του παρουσία μόνον προβληματισμό προκάλεσε αλλά, την ίδια στιγμή, ουδείς θα αναλάμβανε το κόστος μίας μείζονος αναταραχής στις σχέσεις με τους πιστωτές «παίζοντας» με σενάρια για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας. Το πλέον πιθανό είναι οι Σαμαράς και Βενιζέλος να επιδιώξουν μία πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα, επικαλούμενοι όχι μόνον την εξάντληση των αντοχών της κοινωνίας αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχει η άσκηση νέας πίεσης σε αυτό καθεαυτό το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι δύο ηγέτες, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Ευ. Βενιζέλος σε κλειστεί κομματική σύσκεψη, θα παίξουν το χαρτί της Χρυσής Αυγής, επιδιώκοντας να αποτρέψουν νέα μέτρα αλλά και ένα νέο μνημόνιο με την τρόικα.

Στο Μαξίμου, πάλι, παρά την εμπιστοσύνη του Αντ. Σαμαρά προς το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα, εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούγονται σχόλια για τη στάση του Υπουργού έναντι της τρόικας και αφήνονται αιχμές ότι το επιτελείο του λειτουργεί μάλλον ως εκφραστής των θέσεων της τρόικας προς την Ελλάδα και όχι, όπως θα έπρεπε, το αντίθετο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι, στην εξέλιξη των πραγμάτων, ο κ. Στουρνάρας θα μείνει πίσω… Διότι ακόμη κι αν είναι πλήρως επιτυχημένο το έργο του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα κόμματα της συμπολίτευσης, που επιδιώκουν την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, να πάνε σε εκλογές έχοντας στο τιμόνι της οικονομίας τον άνθρωπο που υλοποίησε το πιο σκληρό κεφάλαιο της μνημονιακής περιόδου της χώρας…

Σε κάθε περίπτωση, με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα πει για την οικονομία και, συνεπώς, για την πολιτική που θα πρέπει να ασκηθεί εφεξής ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Ειδικά όταν στο κοινό θα είναι πολλοί εξ αυτών που έχουν στοχοποιήσει τον Γ. Στουρνάρα αλλά και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που έχουν υπογράψει κάποια από τις πολλές ερωτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα