Κάθριν Άστον: Καλά στην υγεία του ο Μόρσι

Η ίδια έπειτα από τη συνάντηση δήλωσε πως ο κ. Μόρσι είναι καλά στην υγεία του αλλά η ίδια δεν γνωρίζει το σημείο που κρατείται ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναχώρησε από το Κάιρο με στρατιωτικό ελικόπτερο προς κατεύθυνση που δεν έγινε γνωστή για να συναντήσει τον Μόρσι, ο οποίος κρατείται από τον στρατό.

Όσον αφορά στη συνάντησή της με τον Μόρσι η Κάθριν Αστον είπε πως ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου

είναι καλά και ότι έχει πρόσβαση στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.

«Προσπάθησα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του γνωρίζει ότι είναι καλά», ανέφερε.

Επίσης έκανε αναφορά στο χιούμορ του Μοχάμεντ Μόρσι, το οποίο όπως σχολίασε το έχει διατηρήσει, ενώ ανέφερε πως μαζί του βρίσκονται και δύο σύμβουλοί του. «Αυτοί που βρίσκονται δίπλα του δείχνουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν» είπε και τόνισε πως πως οι ηγέτες από όλες τις πλευρές έχουν έντονη την επιθυμία να βρεθεί μια λύση.

Η Άστον, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην αιγυπτιακή πολιτική κρίση, πρόσθεσε: «Είχα πει ότι δε θα έλθω εάν δεν τον δω» (τον Μόρσι).

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η ίδια πρότεινε «ασφαλή έξοδο» στον Μόρσι, η Ευρωπαία αξιωματούχος απάντησε: «Δεν έκανα τίποτα τέτοιο».

«Είχαμε μια φιλική, ανοιχτή και σε βάθος συνομιλία», τόνισε η Άστον.

Αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειές της για τον τερματισμό της κρίσης στην Αίγυπτο. Δίπλα της είχε τον μεταβατικό αντιπρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Η Άστον είπε ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα βρίσκονται στην Αίγυπτο για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. «Θα επιστρέψω», υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι επαφίεται στους Αιγύπτιους πολιτικούς να λάβουν τις «σωστές αποφάσεις».

Ο Ελ Μπαραντέι από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες που οργανώνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, θα τερματιστούν ειρηνικά.

«Αφού περιορίσουμε τη βία, θα υπάρχει περιθώριο να διαλυθούν ειρηνικά οι διαδηλώσεις στις διάφορες περιοχές της χώρας και να προχωρήσουμε σε σοβαρό διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.

O Μόρσι που κρατείται από τον στρατό σε μυστικό σημείο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στόχος της οποίας ήταν η πραγματοποίηση “εχθρικών ενεργειών” στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι της στην Αίγυπτο μετά τις πολιτικές ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα ύστερα από την αποπομπή στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στο Κάιρο στις 17 Ιουλίου, η Αστον είχε ζητήσει την απελευθέρωση του Μόρσι και είχε διαμαρτυρηθεί επειδή δεν μπορούσε να τον συναντήσει. Η ευρωπαία αξιωματούχος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, οι υποστηρικτές του Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οργανώνουν διαδηλώσεις οι οποίες εξελίσσονται σε αιματηρά βίαια επεισόδια και πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες, κυρίως σε πολλές πλατείες του Καΐρου.

Τα ισλαμικά κόμματα έχουν καλέσει «ένα εκατομμύριο ανθρώπους» σε διαδήλωση σήμερα για να ζητήσουν την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Η πολιτική κρίση στη χώρα κλιμακώνεται μετά τον θάνατο 72 πολιτών και ενός αστυνομικού στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και δυνάμεων της τάξης το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα