Κατέβηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους, ζητούν να τους σέβονται

17:22 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγαν οι καθηγήτριες της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, Εσρά Μπιλγκίτς και Ζεχρά Καφκασλί, το 92,4% των 3.000 ερωτηθέντων συμμετέχει στην εξέγερση «λόγω της αυταρχικής στάσης του πρωθυπουργού» και το 91,3% προσθέτει ότι συμμετέχει και λόγω της ασύμμετρης βίας που άσκησε η αστυνομία.

Το 53,7% δεν έχει προηγουμένως συμμετάσχει σε καμιά διαμαρτυρία και το 70% δηλώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με πολιτικά κόμματα.

Το 96,7% ανέφερε ως προσδοκία για το αποτέλεσμα της εξέγερσης «να σταματήσει η αστυνομική βία» καιτο 96,1%

«να υπάρξει σεβασμός στις ελευθερίες, από εδώ και στο εξής».

Εξάλλου, ανάμεσα στα αιτήματα που κατέθεσαν εκπρόσωποι των διαδηλωτών είναι να απαγορευτεί η χρήση δακρυγόνων και να αρθούν οι απαγορεύσεις συνάθροισης, διαδήλωσης και διαμαρτυρίας σε όλες τις πλατείες της Τουρκίας, όπως την Πλατεία Ταξίμ και την Πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα, καθώς και να αρθούν όλα τα εμπόδια που τίθενται στην ελευθερία έκφρασης.

Πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν έχει αρχίσει να ασκεί και ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς αρχίζει να μετρά απώλειες από την εξέγερση. Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπεσε πάνω από 10%, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Τουρκίας, Οσμάν Αγίκ, μίλησε χθες για «σοκ ακυρώσεων» που μπορεί να ξεπεράσει το 30%. Καταθέτες απέσυραν τα λεφτά τους από την τράπεζα Garanti Bankasi, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του τηλεοπτικού σταθμού NTV, ο οποίος ανήκει στον ίδιο όμιλο με την τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα