Καταθέτει το αντιρατσιστικό ο ΣΥΡΙΖΑ

08:42 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού είχε ληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η αρμόδια «σκιώδης υπουργός» Δικαιοσύνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αναλάβει κυρίως την κατάρτισή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

θα υπάρχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και μία ουσιώδης διαφορά από το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη: όπως λένε κομματικές πηγές, «δε θα ποινικοποιείται με κανέναν τρόπο η ελευθερία του λόγου», καθώς στην Κουμουνδούρου ομονοούν ότι «η ελευθερία διακίνησης των ιδεών είναι αδιαπραγμάτευτη, όσο φρικτές κι αν είναι οι ιδέες».

Δρακόντειες ποινές

Την ίδια στιγμή, αυστηρότατες ποινές αναμένεται να προβλέπονται για τα ρατσιστικά εγκλήματα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, στην πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρχει σαφής ορισμός του ρατσιστικού εγκλήματος και, από ποινικής πλευράς, όταν ένα έγκλημα θα κρίνεται ως ρατσιστικό, αυτό θα θεωρείται αφ’ εαυτού ως «επιβαρυντική περίσταση». Παράλληλα, βαρύτατες θα είναι οι ποινές και για κρατικούς υπαλλήλους και πάσης μορφής ενώσεις προσώπων (δηλαδή κόμματα ή οργανώσεις…), εφόσον καταδικαστούν για ρατσιστικά εγκλήματα. Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση που καταδικαστούν πολιτικά κόμματα, στην πρόταση νόμου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ευθύνη νομικού προσώπου, δηλαδή να υπάρχει «κατά νόμον υπεύθυνος» για κάθε οργάνωση ή κόμμα, που θα λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη παράλληλα με τον δράστη-μέλος της ίδιας οργάνωσης ή κόμματος.

Προστασία θυμάτων

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων. Ακόμη κι αν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες, στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπεται η πλήρης προστασία τους, αλλά και εγγύηση μη απέλασής τους, ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση με αμετάκλητο τρόπο. Στην ίδια πρόταση νόμου, θα προβλέπεται η θέσπιση ενός ειδικού οργάνου, που θα συνδέεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσμικά και θα έχει ως αποστολή τη συλλογή καταγγελιών για ρατσιστικά εγκλήματα και τον έλεγχο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Γέφυρες διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιδιώξει τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (κυρίως) που έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση νόμου –δηλαδή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, πολλοί διαφώνησαν με την επιλογή κατάθεσης ξεχωριστής πρότασης νόμου, καθώς αυτή εξ αντικειμένου «διασπά» τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έναντι των «συμπληρώσεων» του νομικού πλαισίου του 1979 που έχει καταθέσει η ΝΔ. Έτσι, κατόπιν επιμονής πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (π.χ. του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη) η Κουμουνδούρου αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή διαλόγου εντός Βουλής με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ορισμένες κοινές προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα