Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές
Με το νομοσχέδιο ευθυγραμμίζονται οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με αυτούς που ισχύουν για τους βουλευτές, ορίζεται η ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών μέσω των δημοσκοπήσεων και καθορίζεται η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον χρόνο, τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.
Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυρό προτίμησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερεις υποψηφίους. Όπως σημειώνεται στην
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτό γίνεται για να διευρυνθούν οι επιλογές των ψηφοφόρων και να συγκροτηθούν αντιπροσωπευτικότερα ψηφοδέλτια.
Εισάγεται, ακόμα, η ρύθμιση περί ποσόστωσης ανά φύλο και γίνεται υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των υποψηφίων. Επιπλέον, τίθεται κώλυμα εκλογιμότητας για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, διατηρείται το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική χρηματοδότηση προτείνεται να γίνεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην εκλογική δύναμη των δικαιούχων πολιτικών κομμάτων ως εξής: σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών 50% θα χορηγείται στα κόμματα της Βουλής και 10% στα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. Σε περίπτωση ευρωεκλογών τα ποσοστά χορήγησης θα αντιστρέφονται.
Όσον αφορά στην προεκλογική εκστρατεία, θα προσομοιάζει στην προεκλογική εκστρατεία βουλευτικών εκλογών και προτείνεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμφανίσεων των υποψηφίων στα ΜΜΕ, σε επίπεδο «Καλλικρατικής» περιφέρειας, κατά μία φορά σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους υποψήφιους βουλευτές.
Εξίσου αυξάνεται το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών και ανέρχεται στο ύψος που ισχύει κάθε φορά για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια. Στόχος είναι η κατοχύρωση της ισότητας, τόσο μεταξύ υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών όσο και μεταξύ υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Αναφορικά με τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών ορίζεται ότι θα μετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ή των συνασπισμών που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και τυχόν δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αντιστρόφως για τις ευρωεκλογές θα μετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων ή συνασπισμών που εκπροσωπούνται στη Βουλή και δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιτροπή για τις επικείμενες ευρωεκλογές ορίζεται ότι θα συγκροτηθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Τέλος, οι απαγορεύσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων ισχύουν πλέον μια ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις τυχόν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φοιτητικό επίδομα 2014: Γιατί καθυστερεί η καταβολή του
- ΣΟΚ!! Εταιρία υποβάλει σε ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ δοκιμασίες υποψήφιους εργαζόμενους… – Διαβάστε τη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ μαρτυρία αυτής της κοπέλας…
- ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΜΙΤΣΕΛ!
- Σύννεφα πάνω από την Τούμπα
- «Μεγαλοπιάστηκαν με πλαστικό χρήμα και τώρα τρέχουν να σωθούν»!
- Πανελλήνιες 2014: 70.305 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- 58χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη διώρυγα της Κορίνθου
- Ποινή 10 χρόνων στους γονείς που εξέδιδαν τη διανοητικά καθυστερημένη κόρη τους
- «Θρίλερ» με αεροσκάφος στο Λονδίνο - Εκκένωση και τραυματίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Προκήρυξη προσλήψεων μόνο για τα παιδιά ημετέρων
- Μειώνονται τα πρόστιμα για δηλώσεις και αποδείξεις
- Κατάργηση των τριετιών από το 2017
- Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη φορολογία
- Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για το Δημόσιο
- Τι ζητά για τα φαρμακεία το ΠΑΣΟΚ
- Τα βρίσκουν τελικά και για το γάλα
- Βροχή τα γκολ στη Ριζούπολη
- Στιγμές αγωνίας για επιβάτες αεροσκάφους στο Λονδίνο
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές
- Στιγμές αγωνίας για επιβάτες αεροσκάφους στο Λονδίνο
- Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις
- Τι ζητά για τα φαρμακεία το ΠΑΣΟΚ
- Βροχή τα γκολ στη Ριζούπολη
- Αύξηση 29% στα έσοδα από το φόρο φυσικών προσώπων
- Προκήρυξη προσλήψεων μόνο για τα παιδιά ημετέρων
- Τα βρίσκουν τελικά και για το γάλα
- Κατάργηση των τριετιών από το 2017
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι νικητές του α' γύρου του διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο
- Η Microsoft «ανοίγει» το Office στα iPad
- Ανακάλυψη του πρώτου αστεροειδούς με δακτύλιους
- Η κλήρωση του ΠΡΟΤΟ
- Ένας καταρράκτης βγαλμένος από παραμύθι! (Φώτο)
- Οι χώρες με τον λιγότερο τουρισμό στον κόσμο
- Πρόστιμο για το περιοδικό "Closer" που δημοσίευσε φωτογραφίες Γκαγέ με τον Ολάντ
- Κουβέλης: Η κυβέρνηση υποχώρησε και δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα
- Διαθέσιμα τα εργαλεία office της Microsoft και στο ios
- Το συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας



