Κατάργησαν τη δημοτική αστυνομία αλλά πληρώνουν τις… προμήθειες

12:28 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Ενδεικτικό της βιασύνης και την προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση προέβη στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι το γεγονός ότι θα πληρώσει κανονικά τις προμήθειες μέσων για την υποστήριξη του έργου της.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, οι συμβάσεις δεν είχαν καν υπογραφεί. Είχαν όμως ανακοινωθεί στους προμηθευτές, και αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη, δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο…

Αναλυτικά, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή

ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ξεκάθαρα ότι «εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωση ανάθεσης προμήθειας ειδών που προορίζονται για τη Δημοτική Αστυνομία, οι σχετικές συμβάσεις θεωρούνται συναφθείσες και η μη υπογραφή αυτών από τους δήμους, πιθανότατα θα εγείρει εκ μέρους των αναδόχων αξιώσεις αποζημίωσης».

Ο υπουργός επικαλείται τον Ενιαίο Κανονισμό Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον οποίο «για τις προμήθειες των δήμων, με την ανακοίνωση κατακύρωσης ανάθεσης της προμήθειας στον ανάδοχο, η σύμβαση θεωρείται ως συναφθείσα, το δε έγγραφο της σύμβασης που ακολουθεί έχει αποδεικτικό μόνο χαρακτήρα». Ο κ. Μιχελάκης αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο μελετά την αντιμετώπιση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι «μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα για τους αναδόχους των διαγωνισμών προμηθειών, που είχαν προκηρύξει οι ΟΤΑ για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας» και ότι «οι ανακηρυχθέντες ανάδοχοι των διαγωνισμών αυτών, έχουν ήδη παραλάβει από τους κατασκευαστές, τα προς προμήθεια είδη και ταυτόχρονα έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις εξόφλησης των προϊόντων (μετρητά, έκδοση επιταγών)». Όπως όμως ανέφερε ο βουλευτής, πλέον οι ΟΤΑ αρνούνται την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων προμηθειών και τις παραλαβές. Ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι αν οι συγκεκριμένες συμβάσεις προχωρήσουν και υπογραφούν θα κοστίσουν 1.000.000 ευρώ για όλους τους ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα