ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Για πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος έκαναν λόγο οι πρυτάνεις κατά την έκτακτη σύνοδο τους.

Οι πρυτάνεις ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, καθώς υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων είναι δραματικές.

Το ζήτημα, που κυριάρχησε κατά την έκτακτη σύνοδο, ήταν το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρά τις διαβεβαιώσεις

για το αντίθετο του αρμόδιου Υπουργού.

«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος», σημείωσαν σε από κοινού ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις.

Αναφορικά με την διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις τόνισαν ότι: «Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».

Παράλληλα, πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην εξοντωτική, όπως λένε μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα Ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. Κρούουν και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».

Τέλος, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και όπως τονίζουν, «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του. Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα