«Καλή» Μέρκελ, «κακός» Άσμουσεν

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. Πρόσθεσε ότι την αποδέχεται και περιμένει την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης από τη Λευκωσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα για την Κύπρο

και επανέλαβε πως πεποίθησή της είναι ότι όσοι έχουν καταθέσει περισσότερες από 100.000 ευρώ πρέπει να συνεισφέρουν στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Περισσότερο «σκληρός» εμφανίστηκε ο Γερμανός οικονομολόγος και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν. Δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα είναι φερέγγυες αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα και διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας», σημείωσε. «Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», πρόσθεσε.

Ο Άσμουσεν υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν ζήτησε να φορολογηθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Η απόφαση του Eurogroup και η απόρριψή της από την Κύπρο είχαν ως αποτέλεσμα την ευθεία αμφισβήτηση της στρατηγικής της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική αντιπολίτευση.

Για «απόλυτο χάος», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα