Καλά Χριστούγεννα με την Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αντέχουν να ανταποκρίνονται τα ταμεία στις υποχρεώσεις του Κράτους, δήλωναν στο matrix24.gr πηγές του Γενικού Λογιστηρίου. Τον Ιανουάριο κιόλας «σκάνε» οι λήξεις δύο ομολόγων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να τα «καλύψει».

Όπως και να έχει κατά την διάρκεια της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους πιστωτές «αναταράξεις» προκάλεσαν ανώνυμες πηγές των Βρυξελλών που

υποστήριζαν πως «χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν άμεση: «Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα, να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις δύο συναντήσεις στην οδό Νίκης μεσημέρι και απόγευμα), και ιδίως στη διάρκεια του απογευματινού τρίωρου ραντεβού, υπήρξε πρόοδος: «Έσπασε ο πάγος, υπάρχει σύγκλιση. Όταν ήρθαν εδώ απαιτούσαν 2,9 δισ. ευρώ. Τώρα σίγα σιγά πηγαίνουμε σε πιο λογικά νούμερα». Κατά πληροφορίες, η τρόικα υπολογίζει πλέον το δημοσιονομικό κενό κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, καθώς αποδέχθηκε ορισμένα στοιχεία και εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για την πορεία της οικονομίας.

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου. «Δεν μπορώ να πω αν θα συνεχιστούν πέρα από τα Χριστούγεννα», σχολίασε χαρακτηριστικά η προαναφερθείσα πηγή. Πρόσθεσε δε πως η τριμερής δεν ζητά οριζόντια μέτρα, αλλά περισσότερα μέτρα από αυτά που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ο τελικός προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, βάσει της σχετικής συνταγματικής προθεσμίας, ενώ εκφράζεται η ελπίδα να έχει επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς. Όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία

πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι πριν από τον νέο προϋπολογισμό θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων. Με αφορμή ερώτηση για την πιθανότητα αλλαγών στο νομοσχέδιο, συμπλήρωσε: «Είναι ευπρόσδεκτες οι αλλαγές, εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. ευρώ από τα ακίνητα και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα».

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ μετά το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα ταξιδεύουν για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο συνεδριάζει το Eurogroup. Οι επικεφαλής θα επανέλθουν στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα μετάσχει και στο Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών από την Κυριακή.

Εκκρεμεί πάντως ακόμη και το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ., αλλά και της δόσης του Δεκεμβρίου των 4,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα