ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ

Να ισορροπήσει μεταξύ των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα επιχειρεί η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να «μαλακώνει» το λόγο του σε σχέση με το Μνημόνιο και τις οικονομικές του προτάσεις.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να «απενοχοποιήσουν» την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ

στα μάτια των πολιτών εκείνων που έχουν «φοβηθεί» από το δίλημμα που θέτει η ΝΔ «ευρώ ή χάος». Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η ρητορεία της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία «καταγγελία του Μνημονίου ίσον χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή» έχει επηρεάσει σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων. «Η ΝΔ πολιτεύεται κάνοντας εμπόριο φόβου και τρόμου», σημειώνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές και, για το λόγο αυτό, στελέχη του κόμματος, αρχής γενομένης από τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρούν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι διατεθειμένη να τα τινάξει όλα στον αέρα.

«Όχι με τσαμπουκά»

Εξάλλου, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί ηπιότερες εκφράσεις σε σχέση με τις εξαγγελίες του φάνηκε ανάγλυφα στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι δε σκοπεύει να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο «με τσαμπουκά», αλλά «με διάθεση συνεννόησης». «Δεν θα πάμε με τσαμπουκά, αλλά για να τους πείσουμε», είπε και συνέχισε: «Θα τους πούμε ότι με τις επιλογές σας μία χώρα διαλύεται. Εσείς πρώτοι έχετε συμφέρον να σταματήσετε αυτό τον ψυχρό πόλεμο. Να σταματήσετε τους εκβιασμούς με τη δανειοδότηση και να στηρίξετε ένα σχέδιο που θα έχει σχέδιο την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον μέσα από το μνημόνιο της καταστροφής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς πώς σκοπεύει να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο.

Επίσης, ενδεικτική των προθέσεών του ήταν και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε πώς ακριβώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις «απειλές» των εφοπλιστών ότι αν καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, θα… πάρουν τα πλοία τους, τις σημαίες τους και θα φύγουν. «Εμείς με την εθνική προγραμματική συμφωνία με τον κόσμο της ναυτιλίας θα επιδιώξουμε περισσότερα από μια έκτακτη εισφορά άπαξ των 2 δισ.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους εφοπλιστές και όχι να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Η «ηπιότητα» των διατυπώσεων της Κουμουνδούρου εκφράστηκε ακόμη και σε ερώτηση για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, όπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε… αρκετό νερό στο κρασί του.

«Έχουμε στρατηγική θέση ότι δεν χρειάζονται στρατιωτικοί συνασπισμοί. Δεν αποτελεί όμως προτεραιότητα μας αυτή την στιγμή η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλη ερώτηση περί προσλήψεων και απολύσεων στο Δημόσιο, έφερε ως παράδειγμα νοσοκομεία στα οποία «σε θαλάμους με 40 ασθενείς είναι μόνο μια νοσηλεύτρια», αλλά επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε αθρόες προσλήψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα