Και στο βάθος διπλωματική λύση για τη Συρία

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική πρωτοβουλία. «Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ο Αμερικανός

πρόεδρος είπε επίσης: «Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν… Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών». Ακόμη δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, ενώ έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση της Δαμασκού («Τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν»).

«Έτοιμες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, αν αποτύχει η διπλωματία»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος. «Έδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Άσαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία», προειδοποίησε. «Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Άσαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, από όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Καθυστερούν οι ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για τη Συρία

Πριν το διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στο Κογκρέσο για να έχει εκεί συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τους Γερουσιαστές όσον αφορά στο θέμα της Συρίας. Αμερικανοί γερουσιαστές δήλωσαν πως ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για την έγκριση σχετικά με τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Ρωσία να επιτύχει την παράδοση από την Συρία των χημικών όπλων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα