Και επισήμως ο Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης, συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες και επέλεξαν τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ, για να διαδεχθεί τον επιτυχημένο Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό στην κεφαλή του σημαίνοντος οργάνου για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Από τους 17 μόλις ένας υπουργός Οικονομικών δεν ψήφισε τον Ντάισελμπλουμ, «παρά μία ψήφο ομοφώνως», όπως ανακοίνωσε, ο εκπρόσωπος του Eurogroup Γκι

Σουλέρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, επισήμως δεν έγινε γνωστό ποια χώρα διαφώνησε, αλλά ενστάσεις διατύπωσε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ είναι υπουργός χώρας με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, ο Ζ. Γιούνκερ απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι δεν δέχεται διακρίσεις και υποδιαιρέσεις στην ευρωζώνη, μεταξύ χωρών με τρία ΑΑΑ, μεταξύ ενάρετων χωρών του Βορρά και λιγότερο ενάρετων χωρών του Νότου.

«Στην ευρωζώνη είμαστε όλοι ένα. Όλες οι χώρες είναι ενάρετες και εύχομαι όλες οι χώρες να αποκτήσουν τρία Α», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ερώτηση, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι ως σοσιαλιστής πολιτικός, η αλληλεγγύη αποτελεί βασική προτεραιότητά του και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για το συνδυασμό αλληλεγγύης και δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενότητας της ευρωζώνης και όπως και ο προκάτοχός του, τάσσεται κατά των «τεχνιτών» διαιρέσεων των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημά του.

«Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας».

Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το Eurogroup αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι η θητεία του λήγει σε δύο χρόνια, ωστόσο ο προκάτοχός του διατηρήθηκε στη θέση για οκτώ χρόνια.

Σχετικά με την αποχώρηση του Ζ. Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup, o Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τον ευχαρίστησε, εκ μέρος του ελληνικού λαού, γιατί «καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη». «Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Γ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό», λέγοντας ότι παρουσίασε ένα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο όραμα για την ευρωζώνη, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πειθαρχία.

Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρωζώνης

Ο κ.Ντάισελμπλουμ είναι 46 ετών, έχει σπουδάσει αγροτική οικονομία και μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό. Στις Βρυξέλλες λένε, ότι έχει γράψει πολύ λίγες πτήσεις για να αναλάβει μια τέτοια σημαντική θέση. Στην χώρα του ήταν βουλευτής από το 2000 με το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα, και τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν ήταν η εκπαίδευση, η ειδική αγωγή και η νεολαία. Μάλιστα, το 2007 ήταν επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ολλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις εκλογές στην Ολλανδία ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του. Και περιέργως, μόλις ένα μήνα μετά, πήρε και το χρίσμα για τη διαδοχή στην προεδρία του Eurogroup.

Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει στο Reuters ότι σε μία από τις συναντήσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο κάποια στιγμή ο Β. Σόιμπλε πήγε σε ένα διπλανό δωμάτιο με κάποια από τα μεγάλα ονόματα, εκ των οποίων ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ντάισελμπλουμ έκατσε λίγο να σκεφτεί. Χτύπησε την πόρτα ευγενικά, αλλά αποφασιστικά και μπήκε μέσα. Μετά από λίγο βγήκαν όλοι μαζί από το δωμάτιο έχοντας καταλήξει σε συμφωνία. «Ο τύπος έχει κότσια και χάρη», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα