ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΖΗΤΑ Ο ΜΟΝΤΙ

16:10 5/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Διατεθειμένος να καταπολεμήσει τον ευρωσκεπτικισμό, τον αντιγερμανισμό και την κρίση Βορά – Νότου στην ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο Μάριο Μόντι, ο οποίος θα επιδιώξει την νίκη του στις ερχόμενες εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel», o Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Οι ισχυρές, οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια τις ευρωπαϊκές οδηγίες». Εποικοδομητική φάνηκε η συνομιλία, που είχε με την Καγκελάριο Άνγκελα

Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι τόνισε πως «από την Γερμανία ζητάμε ηθική και όχι χρηματική βοήθεια».

Αναφερόμενος στην κρίση των χωρών της ευρωζώνης, ο ίδιος είπε: «οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά τις ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης» και εξέφρασε την διάθεσή του να τις καταπολεμήσει. Δεν παραγνώρισε, όμως, την διαμάχη Βορά – Νότου, την οποία και αυτή θα «καταπολεμήσει».

Δίνοντας, λοιπόν, στίγμα ηγέτη, εξέφρασε την ελπίδα να είναι ο νικητής των εκλογών της Άνοιξης του 2013, «για να σώσει την χώρα από την οικονομική καταστροφή».

Στον δε ευρωσκεπτικισμό σημαντικής μερίδας των Γερμανών, ο Μάριο Μόντι απάντησε ότι: «Έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Γερμανών, θεωρεί ότι η Ιταλία έχει λάβει, ήδη, οικονομικές βοήθειες από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Μόντι για την ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των σπρεντ, την πολιτική του ήρθε να επιβεβαιώσει και να συνταχθεί με αυτήν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει: «η κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο». Πρόσθεσε δε πως «χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις» και κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο είπε ότι: «η κρίση δεν τελείωσε, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε θέση, με καθοριστικό τρόπο, υπέρ της υπεράσπισης του ενιαίου νομίσματος».

Διαβεβαιώσεις, φαίνεται να πήρε η Άγκελα Μέρκελ και από τον υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Αντόνιο Κατρικαλά, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε: «Η ιταλική κυβέρνηση δεν φοβάται να υπογράψει ένα τυχόν ευρωπαϊκό μνημόνιο, διότι θα σήμαινε, απλώς, την επιβεβαίωση δεσμεύσεων που έχει ήδη λάβει».

Keywords
Τυχαία Θέματα