Ισορροπία μεταξύ (της θεωρίας) των δύο άκρων

Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε ογκώδη φάκελο στη Δικαιοσύνη στον οποίο περιλαμβάνονται 32 συνολικά υποθέσεις, όχι πάντα γερά στοιχειοθετημένες, με στόχο αφενός τη διαλεύκανσή τους, αφετέρου δε την χρησιμοποίησή τους προκειμένου να εξεταστεί αν νομικά οι πράξεις της Χ.Α. εμπίπτουν στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και συγκρότησης ένοπλων ομάδων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ Αντ. Σαμαρά, Νικ. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου στο Μαξίμου ετέθησαν

επί τάπητος όλες οι επιχειρησιακές και νομικές παράμετροι της υπόθεσης, με την εντολή του Πρωθυπουργού να είναι υπέρ της ταχείας αλλά όχι πρόχειρης νομικής απάντησης προς τη ΧΑ.

Εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της οργανωμένης δράσης τότε ανοίγει, υπό προϋποθέσεις, ο δρόμος ακόμη και για απαγόρευση λειτουργίας της Χ.Α., κάτι που δεν επιθυμεί να πράξει με άλλο, διοικητικό ή πολιτικό, τρόπο η κυβέρνηση καθώς μία τέτοια κίνηση θα ήταν αφενός αντισυνταγματική, αφετέρου μπορεί να ενδυνάμωνε αντί να αποδυναμώσει την Οργάνωση του Νικ. Μιχαλολιάκου.

Η απάντηση στη Χρυσή Αυγή κρίθηκε αναγκαία όχι μόνον προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτική και κοινωνική ηρεμία στο εσωτερικό αλλά και για να σταλεί σαφές μήνυμα στο εξωτερικό καθώς πλήθαιναν οι επικριτικές φωνές για την ανοχή της κυβέρνησης προς τις ναζιστικές πρακτικές της Χ.Α. αλλά και για τη γραμμή των «δύο άκρων» που κυριάρχησε ως κυβερνητική θέση το πρώτο 24ώρο μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Εχθές, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικής απάντησης προς τη ΧΑ αλλά και μήνυμα συνεννόησης και αποκλιμάκωσης των τόνων προς την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, που το βράδυ της Τετάρτης είχε θέσει εκτός συνταγματικού τόξου τον ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετούσε σαφώς πιο ήπιους τόνους στη Βουλή, χωρίς πάντως να αναιρεί τα όσα είπε. Οι θέσεις Λαζαρίδη που πυροδότησαν πρωτοφανή ένταση θεωρείται, από κάποιους, πώς αποδοκιμάστηκαν από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς, πράγματι, τράβηξε μία γραμμή θέτοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να εξελιχτεί η συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το επιχείρημα περί δύο άκρων, που χρησιμοποίησε και τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της International Herald Tribune, δεν αποσύρεται οριστικά από το τραπέζι. Η κυβέρνηση θα παίξει το χαρτί της ήρεμης, θεσμικής και μετριοπαθούς δύναμης που δίνει τη μάχη σωτηρίας της χώρας μεταξύ ναζιστών και λαϊκιστών. Συνεπώς, είναι απλώς ζήτημα χρόνου πότε η γραμμή αυτή, που προκάλεσε ειδικά ως προς την… αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σφοδρές αντιδράσεις και από γαλάζια στελέχη, θα τεθεί εκ νέου στη δημόσια ατζέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα