Ισλαμιστές και αντισλαμιστές προς μετωπική σύγκρουση

Σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μάρσι απέτυχε να αντιμετωπίσει την οικονομική και προβλήματα ασφάλειας.

Χθες, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που έριξε τον πρώην αιγύπτιο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Tamarod (επανάσταση στα αραβικά), περισσότεροι από 22 εκατομμύρια πολίτες στην Αίγυπτο έχουν υπογράψει

την αίτηση για αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Στο μεταξύ διαδηλώσεις πραγματοποιούν και οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έγινε ο πρώτος ισλαμιστών πρόεδρος της χώρας πριν από ένα χρόνο.

Οι επικριτές του, ισχυρίζονται επίσης ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος δίνει προτεραιότητα στην ισλαμική ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έναντι των ευρύτερων συμφερόντων της χώρας.

Στο Κάιρο, σύμφωνα με το BBC, οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως το «Irhal! Irhal!» που σημαίνει «Φύγε, φύγε» στα αραβικά.

Εκτός από την πρωτεύουσα διαδηλώσεις έχουν καταγραφεί και σε πολλές άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Στην κεντρική πλατεία του Πορτ Σαΐντ, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, οι συγκεντρωμένοι στο σημείο διαδηλωτές ελέγχουν την ταυτότητα όσων μπαίνουν και βγαίνουν από την πλατεία. Διαδηλώσεις επίσης αναμένονται να πραγματοποιηθούν και στην γενέτειρα του προέδρου Μόρσι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, τα παράθυρα στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχουν ενισχυθεί με σάκους άμμου ενόψει των διαδηλώσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια διαδήλωση των υποστηρικτών του Μόσι, σε προάστιο του Καΐρου. Οι διαδηλωτές κρατάνε πανό καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση και προειδοποιούν ότι «η νομιμότητα είναι μια κόκκινη γραμμή». Μάλιστα ορισμένοι κρατούν πλακάτ που γράφουν ότι είναι πρόθυμοι να γίνουν μάρτυρες προκειμένου να διατηρηθεί ο πρόεδρος Μόσι στην εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα