Ιψενική συνεργασία Κιμούλη – Φασουλή

Το έργο του νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» γράφτηκε το 1896 και αποτελεί -μαζί με τους «Βρικόλακες»- το πιο άρτιο δραματουργικό του έργο. Στην Ελλάδα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1933 από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αιμίλιο Βεάκη και την Κατίνα Παξινού.

Αντικατοπτρίζοντας την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι του χρήματος και της δύναμης, το κλασσικό, αλλά επίκαιρο έργο, θα ενώσει δύο

σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου.

Παθιασμένος με το χρήμα και την εξουσία, ο τραπεζίτης Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος, μετά τη φυλάκισή του για κατάχρηση, γυρίζει στο σπίτι του, με σκοπό να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι να πεθάνει. Το παρελθόν ξυπνά μέσα από το παιδί του, τη γυναίκα του και τη δίδυμη αδερφή της και όλα λύνονται σε μία νύχτα, αφού έρχονται αντιμέτωπα με τη ζωογόνο δύναμη της νέας γενιάς, που θέλει να τραβήξει τον δικό της δρόμο.

Βέβαια, ο Ίψεν δε δίνει με το έργο αυτό λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής. Αντίθετα, δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό, που ωθεί τον θεατή να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να αναζητήσει την ουσία των πραγμάτων.

Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Ελευθερία Μπενοβία, κ.ά.

Η παράσταση αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα τέλη Οκτώβρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα