ΗΛΘΟΝ, ΕΙΔΟΝ ΚΑΙ… ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Ήλθε, άκουσε και έφυγε χωρίς να δεσμευτεί.  Κάπως έτσι αποτιμάτε η επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε μεν την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο απέφυγε εντέχνως να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Τι συζήτησε με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες.

Απέφυγε να δεσμευτεί τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όσο και για την επιμήκυνση, δύο

θέματα που «καίνε» την Αθήνα.

Αναγνώρισε τις προσπάθειες τα Ελλάδας και είπε ότι έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ», όμως για οριστικές αποφάσεις παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ παρουσία του πρωθυπουργού συναντήθηκε με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι της επισήμαναν την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και τις μεγάλες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος της έθεσε υπόψη της ότι δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, αφού με τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει υπάρχει ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δεσμεύθηκε να μεταφέρει την άποψη αυτή στην τρόικα.

Καθ’ όλη της διάρκεια της συνάντησης με τους επιχειρηματίες, η κ. Μέρκελ σημείωσε προσεκτικά τα προβλήματα, ρώτησε τη γνώμη των επιχειρηματιών για τις λύσεις τους και όπως είπε: «η συζήτηση ήταν ωφέλιμη, σήμερα κατανόησα πολλά πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχα την ευκαιρία να καταλάβω». Την ίδια ώρα η εκτίμηση των ανθρώπων που ήταν παρόντες στη συζήτηση είναι ότι «πράγματι ήρθε για να βοηθήσει».

Ο πρωθυπουργός φέρεται ικανοποιημένος από την επίσκεψη Μέρκελ, αφού έδωσε τέλος στην ελληνική απομόνωση δυόμιση χρόνων, ενώ για τα όσα ειπώθηκαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Βενιζέλο, Κουβέλη.

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων 13,5 δισ. ευρώ έως την επόμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση τόσο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για την επιμήκυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «αγκάθι» είναι το οικονομικό κόστος, ενώ εκτίμησε ότι η επόμενη δόση θα δοθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα