Ηλεκτρονικά βραχιολάκια για Έλληνες κρατούμενους

18:46 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έδωσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο για τα «μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών .

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο για να φορέσει ένας κατάδικος βραχιολάκι , αν έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη πρέπει να έχει εκτίσει στη φυλακή τα 2/5 της ποινής του, ενώ οι ισοβίτες να μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια

στη φυλακή.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται μόνο οι κατάδικοι για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Το σύνθημα για να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής επιτήρησης για κάθε κατηγορούμενο δίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής . Όπως προβλέπεται μάλιστα «η απόλυση χορηγείται οπωσδήποτε, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδίκου, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί από αυτόν νέων αξιοποίνων πράξεων ».

Το κόστος για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι -υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου στις 3.000 ευρώ - επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει, οπότε τα έξοδα επιβάλλονται στο Δημόσιο.

Αν όμως, ο κατηγορούμενος έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει ορίζεται εκ των προτέρων η υποχρέωση προκαταβολής των εξόδων επιτήρησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες .

Keywords
Τυχαία Θέματα